Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Banky sú proti zrušeniu poplatkov za odber mincí
Zdielať na
Ekonomika

Banky sú proti zrušeniu poplatkov za odber mincí

Situácia s euromincami je výnimočná a dočasná

Ako povedal dnes v Bratislave prezident SBA Igor Vida, situácia s euromincami je výnimočná a dočasná. Objem euromincí v obehu je totiž dôsledkom nadmerného predzásobenia sa obchodníkov a podnikateľov.

Čiastočne vinu na tom má aj Európska komisia, ktorá odporúčala na základe skúseností z iných krajín, dať do obehu podstatne väčšie množstvo ako sa pôvodne predpokladalo. Najväčší záujem obchodníkov, ako zdôraznil, bol o 1-, 2- a 5-centové mince. Banky, aj keď každá postupuje individuálne, už poplatky výrazne znížili, pričom najnižšie nominály väčšina ani nespoplatňuje.
      

Podľa člena prezídia SBA Imricha Béreša situácia by sa mala normalizovať do konca marca. Množstvo obchodníkov vracia do bánk späť ešte nerozbalené balíčky s mincami. Podľa jeho názoru zákaz poplatkov, ktoré je možné vyberať v iných krajinách EÚ, znamená bezprecedentnú právnu úpravu.

Na Slovensku je vysokokonkurenčné prostredie, pôsobí tu 26 bánk. Navyše, zrušenie poplatkov by znamenalo možné zaplavenie slovenských bánk euromincami z iných krajín, kde banková manipulácia s nimi je spoplatnená.
      

Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie, rozpočet a menu podporil návrh podpredsedu výboru Jozefa Ďuračku (SNS) na objemovo aj časovo neobmedzené zrušenie bankových poplatkov za manipuláciu s hotovosťou. Návrhom by sa mal zaoberať parlament ešte na tejto schôdzi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy