Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ŠTATISTIKA. Hospodársky rast klesá, nezamestnaných pribúda
Zdielať na

ŠTATISTIKA. Hospodársky rast klesá, nezamestnaných pribúda

BRATISLAVA / Medziročný rast slovenského hospodárstva v poslednom štvrťroku vlaňajška spomalil na 0,7 %. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR, ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad rastu hrubého domáceho produktu z februára tohto roku. Ľudí bez práce pribúda, domácnosti musia viac šetriť a opäť viac Slovákov odchádza za prácou do zahraničia.

Dobre len na chvíľu

Zverejnená štruktúra rastu ekonomiky a fakt, že bola ťahaná výhradne zahraničným dopytom, nebola pre analytikov žiadnym prekvapením. Podľa Martina Baláža zo Slovenskej sporiteľne k medziročnému rastu stále prispievala vyššia produkcia automobiliek v dôsledku rozšírenia výrobných kapacít začiatkom minulého roka.

Zlepšenie v roku 2014

Faktom však je, že hospodárstvo koncom roka strácalo dych. "Vývoj v štvrtom štvrťroku pokladáme za výrazne ochladenie slovenskej ekonomiky, ktoré zrejme pretrvá prinajmenšom začiatkom roku 2013," dodal Podľa Evy Sadovskej z Poštovej banky bude najťažším obdobím pre našu ekonomiku prvý polrok tohto roka. "K určitému zlepšeniu situácie by mohlo dôjsť počas druhého polroka, resp. s blížiacim sa začiatkom nasledujúceho kalendárneho roka 2014," tvrdí.

Môže za to aj zákon

Slovenské hospodárstvo vlani pokračovalo v spomaľovaní svojej dynamiky. V roku 2011 totiž ešte reálne hrubý domáci produkt vzrástol o 3,2 %, čo znamenalo spomalenie zo 4,4-percentného rastu z roku 2010.

Vývoj miery nezamestnanosti na Slovensku, ktorá vo štvrtom kvartáli vlaňajška dosiahla 14,4 %, je podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža konzistentný s vývojom štatistík úradov práce, ktoré taktiež naznačujú výrazný nárast nezamestnanosti vo 4. kvartáli minulého roka. "Ten súvisí s ekonomickým spomalením, ale aj novelou Zákonníka práce, vďaka ktorej firmy realizovali plánované prepúšťania skôr pre nižšie náklady na odstupné," tvrdí.

Negatívne trendy

Pokles zamestnanosti v poslednom kvartáli minulého roka a rast nezamestnanosti je podľa predsedu predstavenstva personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboša Sirotu potvrdením negatívneho trendu na trhu práce, ktorý avizovali už skôr zverejnené údaje. Ako ďalej uviedol, svedčí to nielen o spomalení ekonomického rastu, ale aj o negatívnom vplyve legislatívnych opatrení prijatých v ostatnom období. "Zvýšenie neistoty na trhu v kombinácii s vyššími daňami, odvodmi a novým Zákonníkom práce takmer úplne utlmilo chuť firiem prijímať nových ľudí,“ tvrdí Sirota. Aj nízky prílev nových nezamestnaných pri takmer nulovom odleve tak podľa neho výrazne hýbe štatistikami a trh práce sa neustále prepadá.

Utekáme za hranice

Zaujímavý je tiež údaj o Slovákoch pracujúcich v zahraničí. Ich počet totiž narástol o osem a pol percenta. Najviac odchádzame do Česka a do Rakúska. Pracujeme v stavebníctve a v priemysle a za touto prácou sa hrnú najmä ľudia z Prešovského a Žlinského kraja. Okrem manuálne zručných ľudí odchádzajú aj takzvané mozgy a teda vysokoškolsky vzdelaní odborníci. Lákajú ich samozrejme vyššie platy a lepšie pracovné podmienky.

Ľudia, ktorí sú si vedomí svojej vyššej kvalifikácie skúšajú svoje šťastie a všetkými silami individuálnymi sa snažia predísť svojej nezamestnanosti u nás a nevyužitia svojho potenciálu v domácich podmienkach. Hoci nie každý má odvahu a najmä chuť predať byt, auto a rozlúčiť sa s rodinou a kamarátmi len preto, aby sa dokázal sám dôstojne uživiť, v kritických situáciách to urobia mnohí. Dvere v zahraničí sú pre nás otvorené.

 

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy