Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nezamestnanosť u nás rekordne rastie, ani vo svete žiadna sláva
Zdielať na

Nezamestnanosť u nás rekordne rastie, ani vo svete žiadna sláva

Na Slovensku mame najvyššiu nezamestnanosť od roku 2004! Analytici navyše predpokladajú, že bude ešte horšie. Vláda preto robí, čo sa dá. Tisíce ľudí v hladových dolinách dostanú podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského prácu už v dohľadnej dobe.

Miera nezamestnanosti je 14,44 %

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v decembri minulého roka medzimesačne vzrástla o 0,50 percentuálneho bodu na 14,44 %. Nezamestnanosť tak bola na konci minulého mesiaca naďalej najvyššia od mája 2004, kedy dosiahla 14,47 %. Ako ďalej informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), medziročne sa miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac zvýšila o 0,85 percentuálneho bodu.

Počet uchádzačov o zamestnanie schopných ihneď nastúpiť do práce dosiahol 390 111 osôb. Medzimesačne sa tak zvýšil o 13 473 osôb a medziročne vzrástol o 27 683 osôb. Miera evidovanej nezamestnanosti medzimesačne vzrástla vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší medzimesačný nárast miery nezamestnanosti, o 0,82 percentuálneho bodu na 20,81 %, vykázal Banskobystrický kraj.

Nadpriemerná úroveň v Prešovskom kraji

Nadpriemernú úroveň miery evidovanej nezamestnanosti dosiahol ešte Prešovský kraj s 20,66 % a Košický kraj s 19,58 %. Na okresnej úrovni posledný mesiac vlaňajška pokles miery nezamestnanosti nastal v piatich okresoch, v 73 okresoch bol zaznamenaný nárast miery evidovanej nezamestnanosti a v jednom okrese miera nezamestnanosti zostala úrovni novembra minulého roka. "Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti bola zaznamenaná v okrese Rimavská Sobota (35,59 %). Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti dosiahol okres Bratislava I, a to 4,15 %," informuje ústredie práce.

Vo svete žiadna sláva

Počet nezamestnaných prekročí v tomto roku po celom svete viac ako 200 mil. ľudí. Informovala o tom v utorok Medzinárodná organizácia práce (ILO) vo svojej každoročnej správe. ILO odhaduje, že globálna nezamestnanosť sa v tomto roku zvýši o 5,1 mil. ľudí na 202 mil. a v budúcom roku porastie o ďalšie tri milióny.

V roku 2012 sa počet nezamestnaných po celom svete zvýšil o 4,2 milióna. Ak sa tieto prognózy organizácie naplnia globálna nezamestnanosť dosiahne v tomto roku nový rekord. ILO však pravidelne reviduje nadol svoje údaje o nezamestnanosti, keďže počet ľudí, ktorí sa vzdávajú hľadať si nové pracovné miesta a nepočítajú sa tak viac ako nezamestnaní, každý rok narastá.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy