Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyháňame cudzincov? Podnikanie na Slovensku ich likviduje
Zdielať na

Vyháňame cudzincov? Podnikanie na Slovensku ich likviduje

Cudzinci možno skončia s podnikaním na Slovensku. Podmienky, ktoré nastavila novela cudzineckého zákona, totiž mnohí nedokážu splniť. Najmä tie finančné. Do roku 2011 museli byť v pluse 2500 eur, teraz je minimum takmer 12 tisíc eur v čistom! To nie je málo - najmä pre tých, ktorí ešte len začínajú podnikať...

V pluse už za niekoľko mesiacov??

Aj Kanaďan Michell začal podnikať na Slovensku v júli 2011. Prenajal si priestory, zrekonštruoval ich, objednal zariadenie, drahé stroje - investoval jednoducho 15 tisíc eur. V septembri mohol konečne posilňovňu otvoriť. No za 4 mesiace zarobila len 10 tisíc eur, teda účtovne sa dostal do mínusu 5000 eur. Keď potom žiadal v júli o predĺženie pobytu na Slovensku, žiadosť bola zamietnutá.

"Ako môžem spraviť to, aby môj biznis vôbec profitoval? To je nemožné. A nelogické," hovorí Michell. Nesplnil totiž zákonné podmienky. Teda vykázať zisk minimálne 5880 eur! Teda dorovnať investíciu, platiť účty, mzdy trénerom a zostať tisícky eur v pluse.

Zisku plus investície - bude to stačiť?

Úrad hraničnej a cudzineckej polície prijal už v prvých mesiacoch množstvo odvolaní proti takýmto rozhodnutiam. Preto vydali "odporúčanie", aby jednotlivé oddelenia nebrali do úvahy len zisk, ale aj investície. Nikde však nie je napísané, čo je dosť a čo primálo. Michellovi preto pobyt zamietli opäť.

S cudzincami unikajú pracovné miesta

Ľubomír Smetana právne zastupuje takýchto cudzincov. Niektorí klienti už krajinu opustili. S podnikaním ale zanikajú aj pracovné príležitosti. "Zainvestoval 90 tisíc, zamestnával asi 10 ľudí, Slovákov, takisto nezarobil požadovanú sumu, tak mu pobyt zamietli," spomína Smetana.

Riaditeľstvo Cudzineckej polície tvrdí, že takéto problémy evidujú len výnimočne - v prípadoch, keď cudzincom z rôznych dôvodov odklepnú krátky, iba 12-mesačný pobyt. Štandardná dĺžka sú totiž až 3 roky - aby sa novovzniknutá firma mohla rozbehnúť a pri žiadosti o predĺženie pobytu vykazovala zisk.

Michell má šancu

Michellovi v krátkom čase pobyt obnovia a prípady podobné tomu jeho si už od mája vezme pod krídla Ministerstvo hospodárstva. "V prípade, že osoba nemá zisk v predchádzajúcom zdaňovacom období, povinne sa bude musieť obrátiť na ministerstvo hospodárstva, to sa vyjadrí, či je možné tejto osobe pobyt obnoviť, či je podnikanie prínosom pre záujmy SR," tvrdí Branislav Červenka, riaditeľ oddelenia cudzineckej polície.

Cudzinci to totiž zneužívajú

Teda výšku investícií a pracovné miesta, ktoré podnikateľ na Slovensku vytvoril. Úrad si od novely sľubuje menej takýchto nepríjemností a vyššiu efektivitu pri odhaľovaní nepoctivých podnikateľov. Mnohí cudzinci z rizikových krajín totiž podnikajú len na papieri, aby im pečiatka zo Slovenských úradov zabezpečila voľný pohyb v celej EÚ. 

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy