Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zákon je zákon. A budúci živnostníci budú sedieť na...
Zdielať na

Zákon je zákon. A budúci živnostníci budú sedieť na...

Na Slovensku sa už viac ako rok nerobia skúšky odbornej spôsobilosti. V prípade, že si chcete založiť špecializovanú živnosť, ku ktorej potrebujete práve takúto skúšku, žiaľ, máte smolu. Dôvodov je viac ...

Skúšky sa nerobili už rok

"Momentálne som v takej dosť smiešnej situácii, pretože moje rekvlaifikačné kurzy nestačia na to, aby som si otvorila živnosť," tvrdí živnostníčka Veronika. Podnikať totiž môže začať iba vtedy, ak absolvuje živnostenské skúšky. Tu však narazila na problém. Na celom Slovensku sa už rok nerobili tieto skúšky. "Človek, ak si zaplatí rekvalifikačný kurz, tak chce na základe toho kurzu podnikať, pracovať, no nemôže," dodáva Veronika.

V rovnakej situácii ako pani Veronika sú nielen manikérky-pedikérky, ale aj kozmetičky, kominári, hodinári, tesári a ďalšia vyše stovka remeselných a viazaných živností. 

Všetko budujeme od začiatku

Podľa  živnostenskej komory, ktorá v minulosti také skúšky poskytovala, problémy nastali zmenou zákona o celoživotnom vzdelávaní z konca roku 2009. Ten skúšky v dovtedajšej podobe zrušil a všetko sa muselo vybudovať od začiatku. "Mali sme si spraviť my ako SŽK a školy akreditácie," tvrdí Vladimír Mička zo Slovenskej živnostenskej komory. 

Keď ich napokon získali a boli pripravení skúšať, chýbali vykonávacie predpisy. "Do 31.12.2011 bolo povinnosťou ministerstva školstva vypracovať vykonávateľnú vyhlášku," tvrdí Mička. To sa nestalo dodnes, a tak čakajú skúšajúci i živnostníci. "Za celý rok 2012 sme nemohli urobiť ani jednu skúšku," hovorí Mička.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

SITA

Súvisiace články