Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rovná daň odchádza na pohrebisko. Vďaka poslancom SMER-u
Zdielať na

Rovná daň odchádza na pohrebisko. Vďaka poslancom SMER-u

Rovná daň. Tú s pompou a uznaním sveta zavádzala pred rokmi pravicová vláda. Dnes ju ľavicový kabinet Roberta Fica definitívne ruší. Podniky už nebudú platiť do štátnej kasy 19 ale 23 percent zo zisku. A priplatia si aj bežní ľudia. Zmeny dnes odobril parlament.

Reč čísiel: viac, viac, viac

Právna norma predložená vládou Smeru-SD zvyšuje daň z príjmov právnických osôb z 19 na 23 percent. V prípade fyzických osôb sa bude uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima. Pri základe dane presahujúcom túto hranicu bude až 25-percentná sadzba dane.

Návrh pre živnostníkov obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Rovnako rezort financií ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností.

Opozícia by rovnú daň chcela vrátiť

Novelu v pléne kritizovali opoziční poslanci, slovenskej ekonomike podľa nich vystavuje úmrtný list, kabinet Roberta Fica zvyšovaním daní zabíja slovenské hospodárstvo – zmeny Smeru-SD prinesú odchod firiem zo Slovenska, nárast nezamestnanosti, spomalenie hospodárskeho rastu a rýchlejšie zdražovanie.

Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd  už avizovali, že ak v budúcnosti budú mať možnosť ovplyvniť daňový systém na Slovensku, pokúsia sa opäť zaviesť rovnú daň.  Zároveň označili dnešný deň vzhľadom na zrušenie rovnej dane za čierny deň pre slovenskú ekonomiku. 

Rozpočet s meškaním

Poslanci dnes nezali rozpravu k zákonu roka – návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013, ako pôvodne predpokladal program schôdze. Minister financií pre potrebné úpravy v súvislosti s horším výberom daní a odvodov požiadal o zmenu termínu. Rozpočet by mal tak byť témou vo štvrtok. Po schválení novely zákona o dani z príjmov by mal zasadnúť gestorský výbor pre financie a rozpočet, ktorý by mal do návrhu rozpočtu zapracovať potrebné zmeny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy