Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podnikatelia špekulujú, daňoví poradcovia dostávajú zabrať
Zdielať na

Podnikatelia špekulujú, daňoví poradcovia dostávajú zabrať

Daňoví poradcovia sa v týchto dňoch určite nenudia, naopak majú roboty vyše hlavy. Koniec roka sa blíži, dane sa zvyšujú, a tak ich treba optimalizovať. Podnikatelia už v predstihu hľadajú možnosti ako platiť štátu iba nevyhnutné minimum. Pochopiteľne, legálnym spôsobom.

oUšetriť chce každý!

Oslovujú nás najmä živnostníci, pre ktorých je každé euro vzácne,“ hovorí Alica Orda Oravcová zo Slovenskej komory daňových poradcov.

„Momentálne je veľký dopyt hlavne po optimalizácii daní a po reštrukturalizácii nákladov u právnických osôb,“ vysvetľuje  daňová poradkyňa Lucia Gašpieriková.

Poradcovia nie sú kúzelníci

Nie každý výdavok v spoločnosti sa môže stať nákladom, a tak firmy špekulujú, ako platiť čo najmenej. Ani poradcovia a účtovníci ale nie sú kúzelníci. „Na základe zákona si vieme povedať, ktorá možnosť je pre nás daňovo výhodnejšia,“ tvrdí Alica Orda Oravcová.

„Aký bude cash flow, aké sú podnikateľove náklady, kde sú rezervy v nákladoch a aké sú jeho aktuálne výnosy,“ upresňuje Lucia Gašpieriková.

Zvyšovanie daní od nového roka čaká právnické osoby, ktoré budú odvádzať štátu 23-percentný podiel z príjmu. Či to bude vláde stačiť, je nateraz otázne. „Zvyšovanie daní automaticky neznamená zvýšenie príjmov do rozpočtu,“ poznamenáva Radovan Ďurana, ekonomický analytik INESS.

Niektoré firmy asi utečú do zahraničia

Nie je vylúčené, že viaceré firmy sa rozhodnú zbaliť a odísť do cudziny. „Ide najmä o zahraničných investorov, pre ktorých je jedno, či podnikajú v Slovenskej republike, alebo v inom členskom štáte Európskej únie“, hovorí Alica Orda Oravcová zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Utečú teda všade tam, kde sú dane nižšie, ako u nás. Tým, čo zostanú, nezostane iné, iba platiť! Ak už optimalizovať, tak potom radšej legálnym spôsobom. V opačnom prípade budeme mať na krku daňovú políciu. „Môže sa jednať o trestný čin, čo môže mať za následok až väzenie,“ varuje Alica Orda Oravcová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy