Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Právnik radí. Výkupca harabúrd mi otravuje život
Zdielať na

Právnik radí. Výkupca harabúrd mi otravuje život

S pojazdnými výkupcami rôznych starých vecí sa už stretol každý. ich hlučný oznam o výkupe však nie každý zvláda. Medzi otrávených občanov patrí aj Zdenko z Vrbového. Preto sa obrátil na pravidelnú rubriku KRIMI Právnu televíznu poradňu.

Niekomu možno pomôže, ak ho výkupcovia zbavia starých harabúrd, ale keď je to každý deň a nie raz, lezie to na nervy. A Zdenkovi z Vrbového obzvlášť. "Dokonca aj v nedeľu a cez sviatky prichádza do našej dediny chlapík, čo vyhlasuje, že vykupuje kožky, perie, staré baterky atď. Čo sa dá v tejto oblasti podniknúť?" pýta sa Zdenko v e-maili.

Pohyb výkupcu sa obmedziť nedá...

Spôsob, ako sa proti takýmto výkupcom brániť je zložitejší. "Tak toto sa v zásade obmedziť nedá. Jedine, že by to prekračovalo určitú hladinu hluku. Mohol by zakročiť starosta obce v rámci priestupkového konanie, ale v zásade neexistuje obmedzenie, ktoré by regulovalo vysielanie takýchto správ do éteru, pokiaľ nie sú hanlivé alebo iným spôsobom by rušilo obyvateľov nadmieru primeranú pomerom," uviedla právnička Bronislava Pavelková.

Prehodnotiť by sme mohli aj to, či výkupca koná v súlade so živnostenským predpisom. Na takýto výkup by mal mať živnosť. "Keďže podľa toho, čo píše divák je zjavné, že to nie je jednorázová alebo náhodná činnosť, keď chodí do obce," dodala Pavelková.

Skontrolujte výkupcu

Zabrániť výkupcovi vstupu do obce Zdenko nemôže, ale môžu mu prácu, pokiaľ je nelegálna obmedziť. Treba mu skontrolovať, či plní predpisy živnostenského podnikania pre tento druh činnosti. Ak nie oznámiť to daným úradom.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy