Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Ako sa vysporiadať s neprispôsobivými susedmi
Zdielať na

Právnik radí. Ako sa vysporiadať s neprispôsobivými susedmi

V ostatnom čase sme si už akosi zvykli, že v bytovkách sa pohybujú ľudia, ktorí sú našimi susedmi, ale nie sú majiteľmi bytu a osobne ich nepoznáme. Čo robiť, ak sa takýto podnájomníci nepodriadia domovému poriadku? Kto nesie zodpovednosť za jeho porušenie?

"Podnájomníci prebývajú v bytoch maximálne niekoľko mesiacov. Stane sa, že urobia škodu a zmiznú skôr, než stihneme urobiť s nimi opatrenia. Majitelia nám odmietajú oznámiť mená podnájomníkov z dôvodu, že im to zákon neukladá," píše sa v e-maili od Jaroslava. Ten má problémy hneď s dvomi majiteľmi bytov. Tí prenajímajú svoje byty rôznym podnájomníkom. Často títo podnájomníci robia v dome neplechu.

Za byt zodpovedá vždy majiteľ

Za byt vždy zodpovedá majiteľ, bez ohľadu na to, či tento byt užívajú nájomcovia alebo niekto, komu ho požičal. Majiteľom bytov nevzniká povinnosť oznámiť ostatným v dome mená nájomcov. "A dokonca ani v prípade, že by vedeli, kto konkrétne nájomcovia sú, tak by nemali právo od nich žiadať dáke údaje alebo informácie a stále je pre nich záväzným partnerom na komunikáciu majiteľ bytu," tvrdí advokátka Bronislava Pavelková.

Upozornite majiteľa na problém

Práve majiteľ bytu je zodpovedný za to, že budú naplnené všetky podmienky súvisiace s plnením povinností voči spoločenstvu a domu. V prípade, že nastane v dome problém s nájomcami, je tu cesta ako sa brániť. "Vyzvať písomne majiteľa bytu, upozorniť ho na všetky porušenia, ktoré vyplývajú s tým, že pokiaľ skutočne budú tieto porušenia trvať, tak sa voči nemu budú vyvodzovať sankcie," dodala Pavelková. 

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy