Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Právnik radí. Transexuálka Andrea (30) patrí do mužskej väznice
Zdielať na

Právnik radí. Transexuálka Andrea (30) patrí do mužskej väznice

Napísal nám transexuál, ktorý sa cíti byť ženou. Nevie si nájsť prácu a preto sa chce rozhodnúť pre zúfalý čin. Aby nemusel, respektíve nemusela živoriť, chce sa dať zavrieť do väzenia. Dilemou zostáva, či do ženskej alebo mužskej väznice.

Andrea má 30 rokov, žije v Bratislave a po zmene mena a pohlavia ju odmietajú kdekoľvek zamestnať. "Je to neskutočné, lebo ako chalan som zvládala jazdiť kamiónom. Pracovala som ako recepčná, pokladníčka v hypermarkete. A zrazu, keď som zmenila výzor a meno, som zrazu neschopná," pýta sa Andrea.

Andrea nemá z čoho žiť. V najbližšej dobe má dostať dávku v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie. Približne 180 eur. "To je skutočne málo, lebo náklady na byt sú 141 eur. Žijem z toho, čo mi dajú susedia. Moja denná strava spočíva v štyroch rožkoch s maslom," narieka Andrea.

Chce spáchať trestný čin

Andrea už zo zúfalstva rozmýšľala nad spáchaním trestného činu. "Nie som bláznivá, nepatrím na psychiatriu. Uvažovala som nad prepadom banky, kde so zbraňou by to bolo na 12 rokov, keďže nie som trestne stíhaná, tak 8 rokov. Je to zúfalé, ale vo väzení by som mala 3x denne teplú stravu...čo doma nemám," hovorí Andrea. 

Chce však vedieť, do akej väznice by ju zavreli. "Z hľadiska slovenského právneho poriadku je bohužiaľ stále mužom a preto by ho v tomto prípade rozhodne nebolo možné zaradiť do ženskej väznice, ale do mužskej väznice. Neviem či by bolo možné zohľadniť osobitosti jeho prípadu," uviedla právnička Bronislava Pavelková.

V rámci Európy sú prípady, keď je možná zmena pohlavia aj úradne, nie len medicínsky. Slovenské právo to nezakazuje, ale ani vyslovene neumožňuje, lebo sú to výnimočné prípady. Dá sa však odkázať na judikatúru EÚ.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy