Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Učiteľ nútil žiakov jesť vitamíny
Zdielať na

Právnik radí. Učiteľ nútil žiakov jesť vitamíny

Tenotkrát sa v seriáli Právnik radí budeme venovať školskej téme. Syn pani Márie mal v minulom školskom roku zvláštneho triedneho učiteľa. Pravdepodobne mu až prehnane záležalo na zdraví detí alebo možno jeho samotného. Nútil žiakov užívať vitamíny.

Nútil ich jesť vitamíny

Neplnoletým žiakom dokonca dával bez vedomia rodičov podpísať neoznačený papier, že v prípade, ak majú 50 a viac vynechaných hodín, nechá ich robiť komisionálne skúšky. "Núti ich užívať vitamín C s postupným vylučovaním a vitamín D. A to bez ohľadu na ich zdravotný stav. Argumentoval to tým, že nebudú chorí a tak nevynechajú vyučovanie," píše v e-maili Mária.

Všetky právne úkony, týkajúce sa maloletých detí, ktoré presahujú rámec ich spôsobilosti na právne úkony, musia za nich podpisovať ich zákonní zástupcovia. Čiže podpis typu "som si vedomý, že pokiaľ vymeškám 50 a viac hodín, tak sa stane to a to", tak takéto papiere sú právne úplne neúčinné.

Je potrebný podpis zákonného zástupcu

Lebo sú to také úkony, ktoré súvisia s výchovou maloletého dieťaťa. A za tento úkon je zodpovedný rodič a musí byť o tom aj upovedomený. "Čiže v tejto časti jednoznačne učiteľ získal neplatné právne úkony a prekročil svoje kompetencie. To isté možno povedať o podávaní alebo nútení žiakov do užívania akýchkoľvek liekov, či aj vitamínov. S takýmto niečim naozaj zákon nepočíta a je to až by som povedala spoločensky nebezpečné," tvrdí právnička Bronislava Pavelková. V zásade platí pravidlo v každej oblasti. Nikto vás nemôže do ničoho nútiť. Pokiaľ vás núti alebo je násilný, vy mate právo sa brániť. A to právo využite.

Staňte sa fanúšikom rubriky "Právna televízna poradňa aj na Facebooku a dozviete sa všetko podstatné. Všetko podstatné sa dozviete práve TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy