Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Klientov nebankoviek odškodnili. Symbolicky...
Zdielať na

Klientov nebankoviek odškodnili. Symbolicky...

Dvadať miliárd korún sa utopilo pri tunelovaní skrachovaných nebankových subjektov. O úspory prišlo viac ako 200-tisíc ľudí. Niektorí sa však nedávno predsa len dočkali. Vo väčšinej prípadov však pôjde len o symbolické odškodnenie.

Šok strieda ďalšie sklamanie

Pán Juraj vložil pôvodne do BMG Invest viac ako stodvadsaťtisíc korún. Postupne sa aj najmä úrokom dopracoval k oveľa vyššej sume. "Už som tam mal dokopy na deviatich zmluvách 430-tisíc korún." Nedávno mu prišiel poštou šek na dvesto eur a 84 centov. Tým je celá vec vybavená.

Podobne dopadli ďalšie tisíce ľudí. To, akú sumu dostali, záviselo od počtu zaevidovaných pohľadávok a majetku, aký skrachovanej spoločnosti zostal. Spravidla to nebolo veľa. "Keď sa bavíme o miliardách, ktoré boli od ľudí vybrané, tie sumy sú zlomkové, tam k uspokojovaniu nebude dochádzať," tvrdí správca konkurznej podstaty AGW Jozef Mižák.

Fruni si odsedel 9 rokov

Krach nebankových spoločností nebol na sto percent doriešený ani po trestnoprávnej stránke. Vladimír Fruni si odsedel za podvod 9 rokov, predvlani ho pustili na slobodu. Jeho majetok prepadol štátu. Marián Šebeščák bol za mrežami šesť rokov, potom sa živil manuálnou prácou v Česku a minulý rok zomrel.

Proces s veľkopodnikateľom Jozefom Majským a jeho údajnými komplicmi Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom sa ťahá už niekoľko rokov. A po Františkovi Matíkovi už vyše desať rokov neúspešne pátra polícia.

Pozrite si reportáž Dalibora Skladana:

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy