Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľké porovnanie platov. Ako sme na tom naozaj?
Zdielať na

Veľké porovnanie platov. Ako sme na tom naozaj?

BRATISLAVA / Priemerný plat Slovákov je podľa oficiálnych štatistík okolo 850 eur. To je na prvé počutie celkom slušné, ale v skutočnosti sa až tak dobre nemáme. Toto je totiž iba priemer. A ešte horšie sme na tom, ak sa porovná plat desatiny najhoršie zarábajúcich Slovákov a porovná sa zo svetom...

Zaplatí nájomné, mlieko, tresku...

11 eur. Zhruba toľko peňazí môže denne minúť každý desiaty pracujúci Slovák. Čiže, kúpi si chlieb, mlieko, tresku, zaplatí nájomné. "Štyri stovky v hrubom mesačne, v čistom 340 eur. Častejšie sa týkajú žien," hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Vyžiť z takejto mini kôpky peňazí nemožno nazvať nijak inak, ako čarovaním. "Ja ako matka dvoch detí môžem povedať, že potrebujem minimálne 700 eur," tvrdí jedna z opýtaných žien.

Priemer z 10 % najmenej zarábajúcich

Najčastejšie majú nízke platy ľudia v Prešovskom či Nitrianskom kraji. Ani v Bratislave to však nie je bohviečo. "Vlani v Bratislave zarábalo menej ako 400 eur v hrubom 8 percent zamestnaných. To je na Bratislavu veľa," dodáva Sadovská.

Koľko berie 10 percent najslabšie zarábajúcich? Česi dostanú 550 eur v hrubom, čo je o 150 eur viac ako na Slovensku. Viac ako tisícku zarobia v Nemecku či Rakúsku. Najmenej spomedzi susediacich štátov sa zarába v Maďarsku. "V Maďarsku je to 360 eur v hrubom. Čo je ešte dosť slabé," tvrdí manažér Profesia.sk Miroslav Dravecký. Reálne platy by v tomto roku síce mali narásť, avšak nie horibilne.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy