Jasno
21°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Chcete mať vyšší dôchodok? Musíte si našetriť!
Zdielať na

Chcete mať vyšší dôchodok? Musíte si našetriť!

BRATISLAVA / Výnosnejší a lacnejší. Taký bude od začiatku budúceho roka tretí dôchodkový pilier. Parlament totiž schválil novelu zákona, ktorá pre státisíce sporiteľov prináša viacero noviniek. V tomto prípade ani opozícia nehlasovala proti vládnemu návrhu.

Piliere

Tretí dôchodkový pilier je síce iba doplnkom prvého a druhého, aj on však má svoje dôležité miesto v rámci celého penzijného systému. Pre sporiteľov je príťažlivé obnovenie daňových úľav a to až do výšky 34 eur za rok. "Tretí pilier je tu preto, aby mali lepšie dôchodky v budúcnosti, aby túto formu spolu so zamestnávateľmi čo najviac využívali," povedal bývalý minister práce Jozef Mihál.

"Predpokladám, že vďaka tomuto príde k zvýšenému záujmu sporiteľov aj takých, ktorým neprispieva zamestnávateľ, pretože doteraz najväčší záujem bol z toho dôvodu, že klientom prispievali zamestnávatelia," myslí si analytik Partners Group Dag Bajtala.

Istoty v starobe

Ďalšou novinkou je to, že človek si svoje peniaze bude môcť vybrať až vtedy, keď reálne odíde do dôchodku. Aby sa nestávalo, že ľudia si peniaze vyberú predčasne a rýchlo ich minú ešte pred nástupom na penziu.

"Zabezpečenie dôchodcov v čase staroby je čoraz problematickejšie a preto chceme, aby tie penzie boli využívané naozaj na ten účel," dodal štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

V prospech peňaženiek sporiteľov je aj úprava paragrafov, ktorá sa týka správcovských poplatkov. "Znížia sa poplatky pre Dôchodcovské správcovské spoločnosti, po čom už voláme veľmi dávno. Zbytočne odoberajú z výnosov ľudí," upresnil bývalý minister práce Ľudovít Kaník.

Nespoliehajte sa na štát

Správcovské spoločnosti budú po novom ľudí prehľadnejšie informovať, ako sa darí ich účtom a prínosom je aj slobodný výber firmy, do ktorej si klient bude odkladať svoje peniaze. "Sporiteľ bude mať právo si vybrať správcovskú spoločnosť. Doteraz mu ju vybral zamestnávateľ," vysvetľuje predseda sociálneho výboru Ján Podmanický.

Ekonómovia, demografi i zodpovední politici čoraz častejšie hovoria o tom, že ľudia by sa do budúcnosti nemali v oblasti dôchodkov bezvýhradne spoliehať na štát, ale čoraz viac by sa mali snažiť odkladať si sami.  

"Človek, ktorý na to má a môže sporiť, tak tretí pilier je vynikajúci, vzhľadom na to, že sa na ňom zúčastňuje aj zamestnávateľ," hovorí bývalá ministerka práce Viera Tomanová. V súčasnosti je v treťom pilieri takmer 700-tisíc ľudí. Premierne si ľudia každý mesiac sporia 15 eur a väčšine z nich zamestnávatelia prispievajú ďalšími 25 eurami.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy