Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hľadáte si prácu a máte viac ako 29 rokov? Máte smolu...
Zdielať na

Hľadáte si prácu a máte viac ako 29 rokov? Máte smolu...

PREŠOV / Byť nezamestnaným na Slovensku nie je jednoduché. Pracovných príležitostí je málo a ak už nie ste najmladší, je to ešte horšie. Náš štát už dlhšiu dobu podporuje nové pracovné miesta tak, že zamestnávateľom rok prispieva na výplatu. No takéto miesto môže získať iba človek do 29 rokov. No a potom sa nečudujme, že je to štátom podporovaná diskriminácia.

Viacerí hovoria o diskriminácii

Pán Gejza je jeden z tých, ktorí sa márne pokúšajú získať prácu. Je vyučeným murárom s dlhoročnými skúsenosťami, no nemá žiadnu šancu. Ponuky aj nejaké sú, ale on už nie je najmladší. Darmo sa snaží, darmo telefonuje.

Aj vo firmách, kde už poznajú jeho prácu a boli s ním spokojní, uprednostňujú mladších. Zamestnávatelia ale len využívajú výhody. Štát sa totiž rozhodol podporiť mladých ľudí bez práce, ktorí ešte nemali 29 rokov. 

"Príspevok je vo výške minimálnej mzdy a k nej prisluchajúcich odvodov je v podstate mimoriadnou aktivitou Európskej únie, ktorá považuje problém zamestnávania mladých ľudí za veľmi akútny a dôležitý," hovorí hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. 

Dodržujú, čo im diktuje Brusel

Mnohí hovoria - je to diskriminácia. Štatistiky sa možno plnia, no spokojní nie sú ani niektorí zamestnávatelia. Síce s výhodami, ale často zamestnajú ľud bez skúseností. No také sú pravidlá, ktorých korene siahajú do Bruselu.

Okrem podpory mladých je tu aj národný program práve pre starších - viac ako 50 rokov. Kritériá sú ale prísne. Zamestnať sa môžu jedine v samosprávach. Práve v čase, keď sa tie rozhodli šetriť. Vidieť to aj na štatistikách.

Téme sa venuje reportér Vlado Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy