Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na lízing pracujú tisícky ľudí, pre firmy je to výhodné
Zdielať na

Na lízing pracujú tisícky ľudí, pre firmy je to výhodné

BRATISLAVA / Lízing zamestnancov bude rovnakou samozrejmosťou ako lízing áut. Takto to vidia personalisti. Pre zamestnávateľov je to vraj momentálne najvýhodnejšia forma zamestnávania. Stanete sa zamestnancom agentúry, ktorá vás na istý čas doslova požičiava tomu, kto vašu prácu potrebuje.

Je to výhodnejšie ako práca na dohodu

Stovky agentúr zarábajú na tom, že požičiavajú zamestnancov. Podľa štatistík pracuje na takzvaný personálny lízing viac ako 30 000 Slovákov. "Najčastejšie využívanou v zmysle personálneho lízingu je operátora vo výrobe, automobilová výroba, elektrotechnický priemysel, ale aj textilný a potravinársky," hovorí personalistka Klára Javorská.

Na internete sme našli stovky pracovných ponúk od personálnych agentúr. A zrejme ich bude oveľa viac. "Tu sa ukazuje, že to "zodvodnenie" tých dôhod nebol úplne šťastný krok," myslí si viceprezident RÚZ Ľuboš Sirota.

Práca na personálny lízing sa dnes ukazuje ako výhodnejšia forma zamestnania ako práca na dohodu. V podstate sa ničím nelíši od trvalého pracovného pomeru. "Špecifikum týchto zmlúv je, že sa uzatvárajú na dobu určitú," hovorí riaditeľka pracovnej agentúry Darina Mokráňová.

Pozor na agentúry, ktoré vás chcú ošklbať

Ešte pred tým, ako podpíšete zmluvu, si agentúru dobre preverte. Objavili sa totiž už aj také, ktoré vás môžu poriadne ošklbať. Na účet vám síce príde výplata v dohodnutej výške, celý podvod však spočíva v nízkej hrubej mzde. Tú agentúra dorovná formou cestovných náhrad.

"Takýto príjem vyplácaný formou cestovných diét nezapočítava do budúcich nárokov ani na dôchodok, ani na nemocenské dávky, ani na materské alebo na dávku v nezamestnanosti," hovorí exminister práce Jozef Mihál.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy