Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Deficit môže budúci rok klesnúť aj na 2,7 percenta, tvrdí Kažimír
Zdielať na

Deficit môže budúci rok klesnúť aj na 2,7 percenta, tvrdí Kažimír

BRATISLAVA / Dosiahnutie deficitu pod 3 percentá hrubého domáceho produktu tento rok je úplne realistické. Budúci rok by mohol potom schodok klesnúť aj na 2,7 percentá, aj keď oficiálnym cieľom je úroveň 2,8 percenta HDP.

Rozpočtu pomôže 70-miliónová rezerva

Po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil návrh rozpočtu na budúci rok, to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Rozpočtu by podľa neho budúci rok mala pomôcť vytvorená rezerva vo výške 70 miliónov eur alebo 0,1 percenta HDP. "Môžeme hovoriť o reálnej možnosti dosiahnutia deficitu na úrovni 2,7 percenta," avizoval šéf rezortu financií.

Zároveň poukázal aj na ďalšiu rezervu, a to vďaka lepšiemu ako prognózovanom výberu daní v objeme 250 miliónov eur. Tieto peniaze v rozpočte nie sú zahrnuté, ale podľa Kažimíra je reálne ich očakávať. "Ak to dosiahneme, môžeme to využiť na zníženie deficitu, udržanie fiškálneho cieľa, alebo na priority," vysvetlil.

Mnohí ministri museli ustúpiť

Zníženie schodku v budúcom roku umožní podľa ministra hlavne zefektívnenie fungovania verejnej správy, teda projekt ESO. Takisto aj vyššie dividendy, očakávaný lepší výber daní a oživenie ekonomiky. "Ideme do lepších časov a vyzerá to tak, že aj druhý vrchol krízy za posledné roky máme sebou," doplnil Kažimír.

Premiér Robert Fico označil vládou schválený rozpočet za kompromisný. "Mnohí ministri museli ustúpiť, bolo potrebné obetovať mnoho záujmov," upozornil. Verejnosť však podľa neho napriek tomu nebola zaťažená vnútornými konfliktami a hádkami a za rozpočet dnes hlasovali všetci prítomní členovia vlády.    

Rozpočet je pokrízový a solidárny

"Je to predovšetkým rozpočet sociálneho zmieru, zodpovedný a súčasne solidárny, určite pokrízový. To sú štyri najpresnejšie charakteristiky rozpočtu," zhodnotil prijatý dokument šéf exekutívy. Vládny návrh teraz poputuje do Národnej rady (NR) SR, ktorá ho bude schvaľovať na prelome novembra a decembra. Tento rok prvýkrát sa k nemu vyjadrí aj Európska komisia (EK).

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy