Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko pošle do Bruselu na kontrolu návrh rozpočtu
Zdielať na

Slovensko pošle do Bruselu na kontrolu návrh rozpočtu

ŠTRASBURG/BRATISLAVA / K slovenskému rozpočtu bude mať po novom čo povedať už aj Brusel. Európska komisia totiž prijala opatrenia, na základe ktorých tam budú musieť posielať svoj navrhovaný rozpočet všetky členské krajiny. Údajne je to preto, aby sa nestávalo, že ho niektoré krajiny "prepísknu".

Musíme tak spraviť do 15. októbra

Členské štáty eurozóny vrátane Slovenska čakajú nové povinnosti voči Bruselu. Už 15. októbra tohto roka budú prvýkrát posielať návrhy svojich rozpočtov na nadchádzajúce roky do Bruselu na kontrolu. Táto povinnosť im vyplýva z takzvaného dvojbalíčka, ktorý Európsky parlament (EP) schválil už v máji tohto roka.

Zaviesť balíček, ktorý obsahuje dve opatrenia, navrhla už v novembri 2011 Európska komisia (EK). Opatrenia majú pomôcť posilniť dohľad nad rozpočtami jednotlivých štátov v eurozóne a zabrániť tak prehĺbeniu hospodárskej krízy v Európe. Nová regulácia nadobudla účinnosť 30. mája tohto roka.

Dvojbalíček krajinám eurozóny nariaďuje do 30. apríla v danom roku zverejniť svoje strednodobé fiškálne plány spoločne s politickými prioritami v oblasti rastu a zamestnanosti pre najbližších 12 mesiacov. Následne do 15. októbra musia členské štáty eurozóny zverejniť svoj návrh rozpočtu na nasledujúci rok a predložiť ho na posúdenie EK. Toto čaká štáty už počas najbližších dní. Komisia ich potom preskúma najneskôr do 30. novembra. Do 31. decembra musia členské štáty eurozóny prijať svoj rozpočet na nasledujúci rok.

Rozpočet zhodnotia euroúradníci a analytici

Ak EK počas skúmania rozpočtu daného štátu zistí závažný nesúlad so záväzkami vyplývajúcimi z Paktu stability a rastu, požiada dotknutú vládu, aby predložila zrevidovaný plán. Pre eurozónu ako celok Komisia zverejní komplexné posúdenie rozpočtového výhľadu na nasledujúci rok.

Viac pod drobnohľadom Bruselu budú aj štáty, ktoré čerpajú finančnú pomoc. Prísnejší dohľad nad rozpočtami sa však bude týkať aj štátov, ktoré končia s čerpaním záchranného úveru. Komisia bude na ne dohliadať dovtedy, kým nevrátia aspoň 75 % prijatej pomoci.

Cieľom týchto opatrení je podľa EK zaistenie úspešného a trvalého návratu zachraňovaných štátov na finančné trhy. Prísnejší rozpočtový dohľad má zabezpečiť aj trvalú udržateľnosť vo fiškálnej oblasti v prospech jednotlivých členských štátov eurozóny.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy