Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako by vyzeral krach Slovenska? Pozrite sa...
Zdielať na

Ako by vyzeral krach Slovenska? Pozrite sa...

BRATISLAVA / Spojené štáty americké sa v utorok úderom polnoci miestneho času ocitli prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti. Kongres totiž neschválil rozpočet na nový fiškálny rok. Státisíce ľudí ostalo doma na neplatenom voľne. USA hrozí 17. októbra dokonca krach, keďže dosiahnu dlhový strop a nebudú si už môcť viac požičiavať. Ako by podobnú situáciu riešila slovenská vláda? Má Slovensko krízový plán?

Je Slovensko pripravené?

Pracovať pár mesiacov bez výplaty. Slovenská realita, nie však v štátnej správe. Je vôbec na to slovenská vláda pripravená? "Nepredpokladám, že majú na úrade vlády takýto plán," myslí si politický analytik Ján Baránek.

V prípade, že by vládne kasy ostali prázdne, nastal by chaos. "Ak by nastala takáto situácii, v tej chvíli by zasadal krízový štáb. Predpokladáme, že by sa daná situácia riešila na úrovni predsedu vlády," uviedla hovorkyňa Vlády SR Beatrix Hudáková.

Museli by pracovať

Plán na núdzový režim pripravený nemáme. Šéfovia vládnych úradov teraz nevedia, ktorý zamestnanec by bol nahraditeľný a ktorý nie. Lekári, hasiči a vojaci by museli pracovať aj v prípade, že by nemali dostať výplatu. Kto konkrétne, to nie je jasné. "Zrejme by to prebiehalo viac chaotickejšie," myslí si Ján Baránek.

To je prípad aj pani Ivany. Posledných 20 rokov pracuje pre rezort zdravotníctva. Doteraz nezostala bez výplaty ani jeden mesiac. Keďže vláda nemá plán platovej neschopnosti, tak sama nevie či by sa ocitla na zozname dôležitých zamestnancov. Pred odchodom do dôchodku by sa nepotešila tomu, keby musela zostať doma. "Nahnevalo by ma, keby mi neprišla výplata," dodala Ivana.

Prezident vraj šetrí

Týka sa to všetkých zamestnancov v štátnej správe. V prezidentskom paláci pracuje 80 ľudí. Ušetriť verejné financie na tomto mieste by bol problém, šetria už teraz. "Šetrenie sme pocítili, neohrozilo to však činnosť kancelárie prezidenta," povedal hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Krízový plán nemá pripravený ani prezidentský palác. Ivan Gašparovič nemá osobných kaderníkov, krajčírov či kuchárov. Obedy mu vraj nosia v obedároch z národnej rady. Ak by sme sa ocitli na dne ako Amerika, zrejme by neboli ani obedáre.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy