Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
USA na pokraji bankrotu. Aj Socha slobody je zatvorená
Zdielať na

USA na pokraji bankrotu. Aj Socha slobody je zatvorená

WASHINGTON / Predavači lístkov na Sochu slobody museli zmeniť plány. Návštevníkom v utorok neponúkajú výstup na túto pamiatku, ale iba na okružnú plavbu okolo nej. Prečo? Spojené štáty sa totiž z pondelka na utorok úderom polnoci miestneho času ocitli prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti.

Na lodi stále zadarmo, v utorok nie

"Nestihneme si Sochu slobody pozrieť," hovoria turisti z Austrálie. Turistických nadháňačov to nezaskočilo. Cenu lístkov znížili iba o päť dolárov a turistom ukážu symbol Ameriky len z lode. Návštevníci pritom netušia, že to isté by mohli zažiť zdarma, a to použitím mestskej lodnej dopravy.

"Chcela som rodine ukázať Sochu slobody, sme z Nórska a iba 5 dní v New Yorku, nie je to dobrá správa," dodáva ďalšia cestovateľka. Turisti v meste, ktoré nikdy nespí, asi nebudú mať príjemný spánok. Zrejme ani na slávny New York od Franka Sinatru nebudú mať veľkú chuť.

Na úrade pracovali, hovoriť s novinármi nemohli

Štátni zamestnanci boli skúpi na slovo. Keď však zistili, že sme z Európy, nemali problém povedať narovinu, čo si myslia. Pokúšali sme sa osloviť hovorkyňu colného úradu. Pozitívna správa bola, že pracuje, negatívna, s novinármi hovoriť nemôže.

Štátne parky pre istotu pripravili svojich návštevníkov na uzáveru. Manželský pár z New Jersey sa chcel zosobášiť v Národnom Parku Grand Canyon. Dostali iba suché oznámenie, nech s hosťami ostanú pekne doma, v parku na nich žiadna oslava nečaká.

Denná tlač je plná správ o takzvanom shutdowne. NASA neinformuje o meteoritoch, aj webstránka bieleho domu bude bez aktualizácií.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy