Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
USA mieria do platobnej neschopnosti, rozhodnú republikáni
Zdielať na

USA mieria do platobnej neschopnosti, rozhodnú republikáni

WASHINGTON / USA mieri do platobnej neschopnosti. Senát odmietol návrh Snemovne reprezentantov a prijal vlastný zákon o výdajoch, teraz ho musí posúdiť Snemovňa.

Koncept musí opäť posúdiť dolná komora

Spojené štáty mieria do platobnej neschopnosti. Demokratmi ovládaný Senát v pondelok odmietol návrh zákona o štátnych výdajoch schválený Snemovňou reprezentantov a prijal vlastný koncept. Ten musí teraz opäť posúdiť dolná komora Kongresu, kde majú väčšinu republikáni. Jadrom sporu je zdravotnícka reforma prezidenta Baracka Obamu.

Jej odkladom republikáni v snemovni podmieňujú uvoľnenie peňazí pre štátne výdaje. Senátori to však v pondelok odmietli a späť do Snemovne reprezentantov poslali "čistý" zákon o financovaní bez dodatkov o reforme zdravotníctva.

Pre 46 a proti 54 senátorov

Ak Kongres zákon o výdajoch neschváli, nebude mať vláda USA od pondelka 23:59 miestneho času, teda od utorka 5:59, peniaze na financovanie väčšiny svojej prevádzky v novom fiškálnom roku.

Proti spojeniu zákona o štátnych výdajoch s osudom zdravotníckej reformy hlasovalo 54 senátorov, zostávajúcich 46 naopak tento návrh podporilo. Republikánsky šéf dolnej komory Kongresu John Boehner ešte pred hlasovaním Senátu povedal, že Snemovňa reprezentantov v tejto veci už prácu skončila. Jeho prehlásenie tak de facto senátny návrh odmieta.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy