Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gašparovič na Valnom zhromaždení OSN. Opäť sa preriekol!
Zdielať na

Gašparovič na Valnom zhromaždení OSN. Opäť sa preriekol!

NEW YORK / Najviac prezidentov na meter štvorcový je teraz v americkom New Yorku. Medzi inými aj Ivan Gašparovič, ktorý v utorok vystúpil so svojím prejavom v OSN. Veľký záujem novinárov ale nevzbudil a svetové agentúry mu dokonca poplietli aj meno.

Nie je to iba o vystúpeniach

Nie je to iba o vystúpeniach na valnom zhromaždení OSN. "Máte možnosť stretnúť sa s partnermi, s kolegami a za jeden týždeň absolvovať niekoľko desiatok rozhovorov a nemusíte pritom preletieť desiatky tisícov kilometrov," hovorí minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Aj Slovensko vystrčilo rožky, i keď mierne. Krátko po americkom prezidentovi Barackovi Obamovi vystúpil na pôde OSN aj náš prezident, Ivan Gašparovič.

Svetoví lídri sa z jeho úst dozvedeli, ako sa Slovensku nepáči prístup OSN k Sýrii. Zároveň tlmočil náš oficiálny názor na túto tému. "Riešiť tento problém inváziou nie je rozumné," povedal.

Svojím prejavom náš prezident trochu prekvapil tlmočníkov. Tí však aj menší "brbtík" zvládli bravúrne a nik sa nenechal rozhodiť. "Reforma sektora je kľúčovou zložkou, bezpečnostného sektora, je kultúrnou zložkou, kľúčovou...," povedal.

Iránsky prezident priznal, že existoval holokaust

Väčší záujem vyvolal iránsky prezident, ktorý mal v New Yorku v OSN svoju premiéru. V rozhovore pre CNN po prvýkrát líder tejto krajiny uznal, že existovalo niečo ako holokaust.

"Akúkoľvek kriminalitu, ktorej sa dopustili voči židom, odsudzujeme. Zabíjanie ľudí je zavrhnutiahodné a nezáleží na tom, či ide o ľudský život žida, kresťana alebo moslima," povedal iránsky prezident Hassan Rouhani.

Išlo o prelomové vyjadrenie iránskeho lídra, ktorý sa okrem iného snažil všetkých presvedčiť, že jeho krajina nevlastní nukleárne zbrane. K jeho stretnutiu s americkým prezidentom Obamom zatiaľ nedošlo a zrejme v najbližších hodinách ani nedôjde.

Prítomnosť jedného z najdôležitejších mužov planéty v New Yorku tiež robí svoje, čo si zväčša odnesú ostatné delegácie, ako napríklad aj tá slovenská. "Niekedy je to nervozita z toho zhonu, ktorý tam je," dodal Gašparovič. Prezidentské návštevy predstavujú pre New York aj veľký balík peňazí. OSN prináša mestu miliardu dolárov ročne.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy