Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Útok na nákupné centrum Westgate trval 4 dni!
Zdielať na

Útok na nákupné centrum Westgate trval 4 dni!

NAIROBI / Kenský prezident Uhuru Kenyatta vyhlásil, že bezpečnostné sily porazili útočníkov v nákupnom centre Westgate v hlavnom meste Nairobi. Informovala o tom agentúra DPA.

Útočníkov sme zahanbili

"Útočníkov sme zahanbili a porazili. Dokončenie sa podarilo nášmu multiinštitucionálnemu tímu," povedal prezident v televíznom prejave. Dodal, že straty sú obrovské.

Kenyatta oznámil, že o život prišlo 64 civilistov a šesť vojakov. Piatich útočníkov zlikvidovala streľba, ďalší podľa všetkého zahynuli, keď sa časti budovy zrútili. Zadržaných je 11 ľudí. Podľa prezidenta mohli byť súčasťou útoku aj dvaja či traja občania Spojených štátov amerických.

Prezident vyhlásil trojdňový smútok

Kenský prezident vyhlásil tri dni národného smútku, ktorý sa začne v stredu, doplnila agentúra Sinchua. Medzi zabitými je aj minimálne 18 cudzincov vrátane šiestich Britov, ďalej občanov Francúzska, Kanady, Holandska, Austrálie, Peru, Indie, Ghany, Juhoafrickej republiky a Číny. V zozname zranených figurujú aj piati Američania.

"Útočníkov sme zahanbili a porazili... Keňa čelila zlu a porazila ho,"  povedal prezident Kenyatta v televíznom prejave k národu. Plánované vystúpenie museli o štyri hodiny odložiť kvôli vtedy ešte pokračujúcim bojom vo Westgate.

Zachránil ich moslimský pozdrav

Tí, ktorí prežili, hovoria o šťastí. Odohralo sa tu mnoho príbehov a emócii, na ktoré budú hlavní protagonisti spomínať do konca života. Mladú rodinu zachránilo to, že otec sa útočníkom prihovoril moslimským pozdravom.

O vierovyznaní svojej ženy ozbrojencovi v pude sebazáchovy zaklamal. Prežili. "Spýtal sa ma, či aj moja žena je moslimka, povedal som, že áno," povedal Aleen Manji.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy