Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za útok v Keni môže žena (29), prezývaná Biela vdova
Zdielať na
Zahraničie

Za útok v Keni môže žena (29), prezývaná Biela vdova

NAIROBI / Teroristický útok v Keni má na svedomí zrejme britská beloška, ktorá konvertovala na islam. Útok v nákupnom centre má byť pomstou za uväznenie a súdenie jej partnera keňskými úradmi. S odvolaním na miestnych vyšetrovateľov to uviedol na svojom servere britský denník Daily Mirror.

Medzi mŕtvymi extrémistami somálskych islamistických milícií Šabáb sa našlo telo belošky, ktorú sa experti snažia identifikovať. Špekuluje sa, že ide o 29-ročnú Samanthu Lewthwaiteovú, prezývanú Biela vdova. Žena bola vydatá za samovražedného atentátnika, ktorý sa podieľal na bombových útokoch na londýnske metro v júli 2005.

Plánovala teroristické útoky

Lewthwaiteová (29), ktorá konvertovala na islam prijala meno Šarafíja, sa mala podieľať na plánovaní a prevedení aj iných teroristických útokov. Niektoré zdroje ju dokonca označujú za v súčastnosti najobávanejšiu ženu- teroristku od dôb Ulrike Meinhofovej. Tá bola zakladateľkou nemeckej teroristickej skupiny Frakcia červenej armády (RAF) na začiatku 70. rokov.

Prezývku Biela vdova získala, pretože je beloška a jej manželom bol na Jamajke narodený Germaine Maurice Lindsay (1985 - 2005). Jeden zo štyroch samovražedných atentátnikov, ktorí 7. júla 2005 v Londýne zabili 52 ľudí a 700 zranili. Sám Lindsay, ktorý po konvertovaní na islam prijal meno Abdallah Šahid Džamal, zabil 26 ľudí. Odpálil sa na linke londýnskeho metra Piccadilly medzi stanicami King´s Cross St. Pacnras a Russell Square.

Londýnske atentáty označila za odporné

Lewthwaiteová bola v dobe londýnskych útokov v siedmom mesiaci tehotenstva s ich druhým dieťaťom. Atentáty v tej dobe označila za "odporné" a odsúdila ich z "celého srdca". Neskôr sa ukázalo, že sa poznala aj s vodcom skupiny atentátnikov.

Dcéru bývalého vojaka britskej armády hlboko zasiahol rozvod rodičov, keď mala 11 rokov. V roku 2002 (mala 18 rokov) konvertovala na islam a módne oblečenie vymenila za hidžáb. Študovala vtedy náboženstvo na škole orientálnych a frických štúdií na londýnskom Russel Square, kde sa zoznámila so svojim mužom.

Za neho sa vydala v roku 2002. Tradičného moslimského obradu sa nikto z jej rodiny nezúčastnil. "Môj otec to neschvaľoval. Bola som jeho najmladšia dcéra, bolo to pre neho ťažké, že som konvertovala na islam," vysvetlila Samantha.

Obdivovala Beckhama

Po útokoch v Londýne jej otec povedal: "Niekoľkokrát som sa jej pýtal, či o nich dopredu vedela. Vždy mi odpovedala, že nie." Že sa z nej stala svetovo hľadaná teroristka nemôžu uveriť ani jej bývalí spolužiaci. Podľa nich mala rada pop music, Davida Beckhama, obdivovala módne oblečenie, používala make-up a chodila na párty.

V roku 2008 sa Lewthwaiteová mala pridať k teroristickej sieti Al-Káida a rok nato porodila v britskom Aylesbury svoje tretie dieťa. Jeho otcom má byť asi moslim marockého pôvodu z Birminghamu. Jej prvý syn má teraz 9 rokov, dcéra osem.

Do Kene prišla na juhoafrický pas

Do Kene mala prísť minulý rok na juhoafrický pas, vystavený na meno Natalie Faye Webbová. Už predtým ale bývala v Afrike, aj v Tanzánii.

Útok v Nairobi by mohol súvisieť s procesom s Jermainom Grantom (31), ktorý mal začať pondelok v Mombase. Grant v ňom čelí obvineniu z plánovania útokov na miestne hotely, ktoré mal pripravovať v roku 2011 práve s Lewthwaiteovou.

Bunka bola odhalená a Grant zatknutý. Bielej vdove sa podarilo po výsluchu na polícii utiecť. Deti odviezol do bezpečia jej britský partner Habib Ghani. V luxusnej vile v Mombase, ktorú mali prenajatú, sa našiel jej denník. V ňom si vraj zapísala prianie, aby jej deti boli samovražednými atentátnikmi. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy