Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Teroristický masaker v Keni stále pokračuje
Zdielať na

Teroristický masaker v Keni stále pokračuje

NAIROBI / Masaker v nákupnom centre v bohatej štvrti keňskej metropoly sa ešte neskončil. Dnes sa vo vnútri ozývala ďalšia streľba. Teroristi údajne bez milosti zabíjajú rukojemníkov, ktorí nevedia meno matky proroka Mohameda.

Z nákupného centra keňskej metropole Nairobi, kde teroristi už tretí deň držia rukojemníkov stúpajú mračná čierneho dymu. Svedkovia počuli niekoľko silných explózií a streľbu. Videli taktiež, ak k budove mieria ďalšie posily, informovala televízia Al-Džazíra.

Povolenie zabíjať

Somálski islamisti, ktorí sa priznali k útoku na obchodné centrum v Nairobi, sa vyhrážajú zabitím zvyšných zadržiavaných rukojemníkov. "Povoľujeme mudžahídom vo vnútri budovy, aby zasiahli proti väzňom," uviedol hovorca somálskych islamistických milícií aš-Šabáb šejk Alí Mahmúd Ráž v mikroblogu.

Kenské bezpečnostné zložky v pondelok ráno podnikli ďalší útok proti islamistom, ktorí sa zrejme rozptýlili po komplexe Westgate v Nairobi. Útok na komplex a streľba v ňom si doteraz vyžiadali 68 obetí na životoch a vyše 200 ranených.

Pomsta

Novinári, ktorí sú v blízkosti nákupného centra, informovali o najmenej 15 minút trvajúcej prestrelke, ako aj o mohutných explóziách. Kenská armáda v noci z nedele na pondelok oznámila, že izolovala útočníkov, ktorí zadržiavajú skupinu rukojemníkov. Prisľúbila rýchle ukončenie drámy a informovala o oslobodení väčšej časti rukojemníkov.

Útok na obchodné centrum podniklo v sobotu napoludnie asi desať ozbrojencov napojených na somálske islamistické milície aš-Šabáb. Útočníci ako dôvod akcie uviedli vyslanie kenských jednotiek do Somálska, kde v rámci afrických mierových zborov bojujú s islamistami.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy