Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zemetrasenie v Pakistane zabilo vyše 200 ľudí
Zdielať na

Zemetrasenie v Pakistane zabilo vyše 200 ľudí

ISLAMABÁD / Silné zemetrasenie, ktoré v utorok postihlo oblasť juhozápadného Pakistanu, už má najmenej 208 obetí. Informovali o tom v stredu úrady, ktoré citovala agentúra Reuters. Bilancia pravdepodobne ešte porastie.

Pochovávame mŕtvych

V odľahlých horských oblastiach provincie Balúčistán sa zrútili stovky domov. "Začali sme pochovávať mŕtvych," povedal Abdal Rašíd Gogazáí, oficiálny činiteľ okresu Avaran, ktorý otrasy zasiahli najviac. Miestne nemocnice zatiaľ ošetrili 373 zranených, dodal.

Zemetrasenie so silou 7,7 stupnice Richterovej škály malo ohnisko v provincii Balúčistán, ale otrasy boli citeľné až v Karáčí alebo indickom hlavnom meste Dillí. Po zemetrasení sa pri pobreží neďaleko prístavu Gvadar objavil malý nový ostrov, ktorý je asi sto metrov dlhý.

Podobná tragédia v apríli

Balúčistán je najväčšou, ale najmenej zaľudnenou pakistanskou provinciou. Táto oblasť je náchylná k otrasom; najmenej 35 ľudí tu zahynulo v apríli pri silnom zemetrasení, ktoré malo ohnisko v juhovýchodnom Iráne.

Svet dostáva takéto rany pomerne často. 8,2 stupňa Richterovej škály malo napríklad v máji tohto roku zemetrasenie v Rusku. Epicentrum sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo v Ochotskom mori pri západnom pobreží Kamčatky. Pozrite si video.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy