Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Severozápadom Číny otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 6,6
Zdielať na

Severozápadom Číny otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 6,6

LANČOU / Najmenej 22 mŕtvych a vyše 300 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 6,6. To dnes ráno otriaslo provinciou Kan-su na severozápade Číny. Informovala o tom čínska agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne úrady. Tieto údaje nie sú konečné, pretože rozsah škôd je značný.

Stačila minúta

K zemetraseniu došlo podľa čínskych seizmológov o 07.45 h miestneho času (01.45 h SELČ) na hraniach okresov Min-sien a Čang-sien. Miestni obyvatelia cítili silné chvenie pôdy a videli, ako sa viditeľne trasú stromy a budovy. Otrasy podľa nich trvali asi jednu minútu.

Zemetrasenie bolo tiež cítiť v okolitých mestách Ting-si, Lung-nan, Tchien-šuej a v provinčnej metropole Lan-čou.

Nič nezvyčajné...

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) na svojej stránke uviedol, že zemetrasenie malo magnitúdu 5,9. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 9,8 kilometra, išlo teda o tzv. plytké zemetrasenie. Ležalo neďaleko od mesta Ting-si, ktoré sa nachádza okolo 1233 kilometrov západne od Pekingu.

Zemetrasenie bolo počas víkendu aj u nás. V okolí Bánoviec nad Bebravou, Partizánskeho a Prievidze sa v noci zo soboty na nedeľu chvela zem. Podľa miestnych obyvateľov bolo najskôr počuť ranu a vzápätí sa všetko navôkol začalo triasť. VIAC TU.

Zemetrasenia v juhozápadnej a centrálnej Číne sú pomerne časté. V máji 2008 provincie S’-čchuan, Šen-si a Kan-su zasiahli otrasy s magnitúdou 8,0, ktoré po sebe zanechalo desaťtisíce mŕtvych a obrovské materiálne škody.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy