Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zemetrasenie v Bánovciach nad Bebravou, trvalo niekoľko minút
Zdielať na

Zemetrasenie v Bánovciach nad Bebravou, trvalo niekoľko minút

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / V okolí Bánoviec nad Bebravou, Partizánskeho a Prievidze sa v noci zo soboty na nedeľu chvela zem. Podľa miestnych obyvateľov bolo najskôr počuť ranu a vzápätí sa všetko navôkol začalo triasť.

"Mestom Bánovce nad Bebravou zatriaslo ako pri zemetrasení. Bolo to cítiť aj v dedine Uhrovec. Zatriasol sa celý činžiak aj zem každému pod nohami," píše Stanislav.

Chvíľkový otras

"Sme zvedaví, čo by na to povedali ľudia, čo sa týmto zaoberajú. Ľudia sú z toho mimo a každý pozeral von oknom, čo sa deje. Bol to chvíľkový otras. Asi na štyri sekundy. Cítili to na území Bánovce, Uhrovec, Brezolupy, Rybany, Podlužany a dokonca aj v Dubnici," dodáva. 

Zemetrasenie zaznamenali aj na Jankovom vŕšku. To, že sa niečo bude diať signalizovalo aj správanie koní. "Strašne chodili tie kone, splašene. To sa ešte nestalo a zrazu nastal výbuch," hovorí Jozef Škultéty

Zem sa začala triasť okolo štvrť na jedenásť večer. Zemetrasenie trvalo niekoľko sekúnd. Zemetrasenie vystrašilo tisíce ľudí nielen v okolí Bánoviec nad Bebravou, ale aj Prievidze a Partizánskeho.

Epicentrum v Horných Našticiach

Zemetrasenie zaznamenali aj seizmické stanice vo Vyhniach a Smoleniciach. Epicentrum malo v obci Horné Naštice v hĺbke šiestich kilometrov s magnitudou 2,6."Takéto niečo sa tu ešte nestalo, tu sú hory navôkol. Myslel som si, že sa to deje len v prímorských oblastiach," hovorí Martin Balcer. Podľa odborníkov bude podobných zemetrasení u nás pribúdať a ľudia si na ne budú musieť zvyknúť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články