Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rusko zasiahlo kruté zemetrasenie! Sila? 8,2 stupňa...
Zdielať na

Rusko zasiahlo kruté zemetrasenie! Sila? 8,2 stupňa...

MOSKVA / Ruský Ďaleký východ zasiahlo v piatok silné zemetrasenie so silou 8,2 stupňa! Epicentrum sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo v Ochotskom mori pri západnom pobreží Kamčatky...

Ruské úrady varovali pred cunami

Ľahké otrasy boli cítiť aj v zhruba 7 000 kilometrov vzdialenej Moskve, kde veľa ľudí z bezpečnostných dôvodov opustilo budovy. Ruské tlačové agentúry tiež citujú svedkov, ktorí vypovedali o silných záchvevoch po celom Sibire.

Otrasy pocítili i obyvatelia severného Japonska, podľa tamojších úradov tu ale cunami nehrozí. Ruské úrady síce vyhlásili varovanie pred prívalovou vlnou pre Sachalin a Kurilské ostrovy a vyzvali obyvateľov, aby nebezpečné oblasti opustili, po niekoľkých minútach ale hrozbu cunami odvolali.

V roku 1976 otrasy zdevastovali mesto

Agentúra Reuters pripomenula, že kamčatská metropola a najvýznamnejšie mesto v oblasti Petropavlovsk-Kamčatskij, ktoré bolo od epicentra vzdialené asi 400 kilometrov východne, hostí základňu ruských jadrových ponoriek. Na Sachaline je tiež rozsiahly komplex na skvapalňovanie plynu.

Zemetrasenie ôsmeho stupňa je považované za veľmi silné, môže spôsobiť vážne škody i vo vzdialenosti stoviek kilometrov od epicentra. Napríklad v roku 1976 otrasy tejto sily zdevastovali čínske mesto Tchang-šan a vyžiadali si 270 000 mŕtvych.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy