Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zemetrasenie v Číne, zahynulo najmenej 157 ľudí
Zdielať na

Zemetrasenie v Číne, zahynulo najmenej 157 ľudí

PEKING / Najmenej 157 mŕtvych a okolo 5700 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,6, ktoré zasiahlo provinciu S'-čchuan na juhozápade Číny. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Nasledovalo niekoľko menších dotrasov

Epicentrum otrasov, ku ktorým došlo o 08.02 h. pekinského času (02.02 h. SELČ), sa nachádzalo pri 1,5-miliónovom meste Ja-an v hĺbke 12 kilometrov.

Zemetrasenie otriaslo budovami aj v provinčnej metropole Čcheng-tu, vzdialenej približne 115 kilometrov od epicentra, kde ľudia v panike vybiehali na ulice.

Podľa čínskeho seizmologického úradu malo zemetrasenie magnitúdu 7,0, zatiaľ čo Americký geofyzikálny inštitút (USGS) stanovil jeho magnitúdu na 6,6. V regióne zaznamenali aj niekoľko slabších dotrasov, z ktorých najsilnejší mal magnitúdu 5,1.

Počet obetí môže ešte stúpnuť

Do postihnutej oblasti okamžite odcestoval premiér Li Kche-čchiang. Do záchranných prác by sa malo okrem stoviek hasičov a policajtov zapojiť aj zhruba 2000 príslušníkov armády.

Väčšinu obetí zaznamenali v okrese Lu-šan, kde boli prerušené aj dodávky vody a elektrickej energie. Záchranári tam vytiahli z trosiek zrútených budov minimálne 27 živých ľudí. Približne 135 osôb utrpelo zranenia vážneho charakteru.      

V meste Ja-an sa nachádza jedno z hlavných čínskych centier na ochranu pánd, ktoré však podľa prvých správ prežili zemetrasenie bez ujmy.

V máji 2008 zasiahlo provinciu S'-čchuan ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,9, pri ktorom zahynulo takmer 70.000 ľudí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy