Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Rozpočet je schválený. Nepáči sa opozícii ani podnikateľom
Zdielať na

Rozpočet je schválený. Nepáči sa opozícii ani podnikateľom

BRATISLAVA / Slovensko má štátny rozpočet. Vláda je s ním spokojná, opozícii sa nepáči. Priveľmi nadšení však nie sú ani podnikatelia, teda tí, ktorí reálne vytvárajú pracovné miesta. Napriek zníženiu dane zo zisku si tam našli aj veci, ktoré sa im veľmi nepáčia.

Štát získa milióny od veľkých hráčov

Sľuby sa sľubujú a politici sa radujú. Aj tak by sa dal nazvať rozpočet na budúci rok z pohľadu firiem. Štát získa milióny eur od veľkých hráčov. Ponechal si špeciálny superodvod pre firmy v energetike, telekomunikáciách, či doprave. Firmy ju mali platiť rok, potiahnu to ešte tri. 

"To nie je krok správnym smerom. Úrady sú regulované Úradom pre reguláciou sieťových odvetví," myslí si analytik Tatrabanky Juraj Valachy. "Pokračovanie v takzvanom špeciálom odvode pre regulované subjekty prehlbuje neistotu v podnikateľskom prostredí," hovorí tajomník RÚZ Martin Hošták. 

Zníženie dane z 23 na 22 ale vítajú

V ľudskej reči by to mohlo znamenať menej investícií, poškuľovanie investorov mimo Slovenska a teda aj menej práce. Zníženie dane z 23 na 22 percent naopak firmy vítajú. Ako opozičníci, tak aj oni ale tvrdia, že to je málo na to, aby vzniklo opäť x-nových pracovných miest.

"Slovensko má najvyššiu daň v tomto smere v strednej Európe, čo je určite zlé z pohľadu konkurencie schopnosti," hovorí Valachy. Čerešničkou na rozpočte je plánovaný licenčný poplatok pre všetky firmy, aj tie ktoré nevykazujú zisk. Tu ale zamestnávatelia uznávajú, že na Slovensku množstvo spoločností kúzli a hrá to na žobrákov v luxusných autách.

"Toto riešenie je pomerne nespravodlivé, keďže hádže do jedného vreca špekulantov s tými, čo bojujú o prežitie," myslí si Hošták. Vláda argumentuje, že sa to nedotkne ziskových firiem, ktoré si licencie budú môcť uplatniť ako odpočítateľnú položku. Minister financií zároveň uvažuje o tom, žeby ju nemuseli platiť novovzniknuté firmy. Na pomoc si zobral aj príklady z fungujúcich ekonomík.

Opäť sa však oblúkom dostávame k filozofickej otázke, že či by na Slovensku tých daňových čarodejníkov toľko, keby mali ľudia pocit, že to v štáte funguje a netreba preto tak kúzliť.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy