Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Piatym najbohatším regiónom EÚ je Bratislava
Zdielať na

Piatym najbohatším regiónom EÚ je Bratislava

BRATISLAVA / Piatym najbohatším regiónom Európy je Bratislava. Vyplýva to zo štatistiky Eurostatu, podľa ktorej slovenské hlavného mesto predbehlo aj Viedeň, či Paríž. Lenže to, čo prezentujú čísla, môže byť na míle vzdialené od nášho reálneho bohatstva.

Za Bratislavou zaostala aj susedná Viedeň, Budapešť alebo Praha, ale aj Paríž či Berlín. Je to sen alebo realita? "Možno polovica ľudí býva v panelákoch v Petržalke, tak tá štatistická ilúzia piateho najbohatšieho regiónu sa úplne rozplynie," hovorí ekonóm SAV, Vladimír Baláž. Čísla, ale neklamú.

Pred Bratislavou skončili štyri ekonomicky silné územné celky. S veľkým náskokom vedie vnútorný Londýn západ. Dosiahol 580 percent hrubého domáceho produktu únie na obyvateľa. Potom nasleduje s odstupom Luxemburg, Hamburg, Brusel a napokon Bratislava. Umiestnila sa tak medzi 276 regiónmi EÚ. Hneď za Bratislavou skončila Praha a nemecké horné Bavorsko.

"Vytvorený produkt, ktorý sa aj tak vyvezie, sa rozráta medzi menší počet ľudí," vysvetľuje skvelé čísla Baláž. Okrem toho v hlavnom meste sídli väčšina firiem, ktoré pôsobia pre celé Slovensko. Vytvorený HDP je súčtom ziskov a miezd a väčšina tých ziskov sa vyvezie do zahraničia. Slovensko každý rok vyvezie do zahraničia za tri miliardy dividend.

Bratislava divoko uniká aj zvyšku Slovenska. "Západoslovenský kraj dosahuje 71 percent HDP EÚ, stredoslovenský a východoslovenský ešte oveľa menej," špecifikuje rozdiely Jana Capello, hovorkyňa zastúpenia EK na Slovensku. Regionálne rozdiely sú veľkým problémom Slovenska, ale nielen jeho. Napríklad aj v Taliansku je obrovský rozdiel medzi bohatým Milánom a chudobným juhom krajiny. Žiaľ, riešenia nie sú jednoduché.

Žiadny región Slovenska sa ale neumiestnil v najhoršej dvadsiatke. Tam sú poväčšinou bulharské, rumunské, maďarské, poľské a grécke oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy