Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Budúcnosť patrí očkovaniu bez ihly
Zdielať na

Budúcnosť patrí očkovaniu bez ihly

MIAMI / Očkovanie, teda akýkoľvek kontakt s ihlou, je väčšine ľudí nepríjemné. Americkí vedci prišli s dobrou správou, že očkovať sa dá aj bez ihly.

Plačom reagujú takmer všetky deti, ktoré už v útlom veku absolvujú sériu povinných očkovaní. A dospelí zatínajú zuby a odvracajú zrak. A čo takto skúsiť bezbolestnú vakcináciu? Napríklad takú, ktorú vymysleli vedci v Miami. "Očkovacia látka sa uvoľní z kapsule a následne je vymrštená von pod takým tlakom, aby prenikla epitelom," opisuje nový spôsob očkovania Niren Murthy, profesor bioenergetiky. Očkovacia látka by sa uvoľnila v ústnej dutine. Tento typ by bol vhodný aj pre pacientov, ktorí sú nútení nepríjemnú bolesť zažívať denne, napríklad v dôsledku liečby cukrovky.

Výskum je zatiaľ len v plienkach, reč je teda o trocha vzdialenejšej budúcnosti. Zatiaľ tento typ injekcií skúšali na menších zvieratách, väčšie cicavce a ľudia ešte len prídu v testoch na rad. V prípade, že by sa technológia ukázala efektívnou, pomohla by najmä v krízových situáciách napríklad pri epidémiách, kedy je včasné očkovanie záchranou pred smrtiacimi vírusmi. Navyše, zaočkovať sa zvládnete aj sami v pohodlí domova.

Súvisiace články