Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matka zbitého chlapca: Nebráňte vašim deťom nastupovať k agresívnym mužom do auta
Zdielať na

Matka zbitého chlapca: Nebráňte vašim deťom nastupovať k agresívnym mužom do auta

BRATISLAVA / "Prosím, nebráňte Vašim deťom nastupovať k cudzím agresívnym mužom do auta, mohli by to byť policajti, ktorí ich chcú chrániť.“ To je časť statusu, ktorý v pondelok večer napísala na sociálnej sieti matka jedného z mladíkov, ktorých zadržali policajti v civile. Tí chceli chlapcov skontrolovať. To, čo mohla byť bežná kontrola sa pre chlapcov skončilo nepríjemným zážitkom. Prípad sa stal ešte v októbri minulého roka. Rodičia podali sťažnosť na inšpekciu ministerstva vnútra. Chceli, aby postup policajtov preverila. Už poznajú jej závery.

"Vážení rodičia, ak raz Vaše dieťa kráčajúce po chodníku prepadne skupina agresívnych mužov v civilných odevoch, preukáže sa papierikom s nápisom polícia - nebojte sa, naozaj to môže byť polícia," napísala na facebook Renáta Ormandíková, matka jedného z chlapcov.

Chlapcov policajti v civilnom oblečení zadržali neďaleko Slavína. Dvom mladíkom vo veku 13 a 16 rokov sa ich služobné preukazy nepozdávali a rovnako aj ich spôsob komunikácie. "Zobral telefón, plakal. Strašne sa triasol. Bol úplne rozrušený a povedal mi, že ich zaistili a držia nejakí ľudia, ktorí hovoria, že sú policajti a nechcú ich pustiť," uviedla matka jedného z chlapcov.

Zo strachu, že môže ísť o nejakých útočníkov s falošnými preukazmi chceli zavolať policajnú hliadku, to im ale mali zakázať. "Že oni sú policajti, nech nikam netelefonuje," dodala matka jedného z chlapcov.
 
Starší z chlapcov sa dal na útek. Policajti ho neskôr s matkou predviedli na stanicu. "Chlapec, ktorý mal putá bol otočený a opretý o nejaký múr, ruky za chrbtom ako nejaký recidivista, zločinec a môj syn stál vedľa plakal a triasol sa," dodala Renáta Ormandíková.

Výsledky policajného šetrenia

Rodičia sa rozhodli podať sťažnosť. Sekcia kontroly ministerstva vnútra sa prípadom zaoberala a už aj rozhodla. Podľa nej konali policajti správne. "Výsledkom kontroly bolo zistené, že zákrok bol opodstatnený a bol v zmysle zákona a interných predpisov. Policajti nepochybili," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Podľa vyjadrení polície by k k použitiu donucovacích prostriedkov nedošlo, pokiaľ by mladík nespanikáril a nepokúsil sa o útek. Celý zákrok a problém začal v momente, keď sa mladistvý rozbehol preč.

Na brannobezpečnostnom výbore parlamentu sa v novembri minulého roka k vzniknutej situácii vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že ho to mrzí a je mu ľúto, že k incidentu došlo.Takýmto incidentom sa podľa neho dá predísť dôsledným uposlúchnutím výzvy policajtov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy