Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiska v spore s Kaliňákom ustúpil, opätovne ho vyzval na odstúpenie
Zdielať na

Kiska v spore s Kaliňákom ustúpil, opätovne ho vyzval na odstúpenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra a prezident sa dostali do sporu. Podľa Andreja Kisku ho totiž práve Robert Kaliňák vyzval k tomu, aby využíval vládnu letku čo najčastejšie. Dnes mu ale tento spôsob cestovania vytýka a odporúča mu, aby lietal menej. Zatiaľ ale nie je jasné, či sú iné spôsoby prepravy, teda vlakom alebo autom naozaj lacnejšie ako lietanie.

Ďalším zádrhelom v Kaliňákovom odporúčaní je okrem ceny cestovania aj zákon, ktorý prezidentovi súkromne cestovať zakazuje. "Z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov som dostal jasnú odpoveď. Som prezidentom 24 hodín. Každá jedna moja cesta je považovaná za cestu prezidenta." reagoval na výčitky poslancov prezident Kiska.

Zaujímavé okrem toho je aj to, že nikto nevidel presné číselné porovnanie leteckej a inej prepravy prezidenta. "Ja som úplne exaktný výpočet nevidela. Videla som len medializované informácie. Mal by tento výpočet dať niekto, kto je pri zdroji týchto informácií, čo zrejme je ministerstvo vnútra," povedala poslankyňa Jana Kiššová za SaS.

Čísla na porovnanie ale nemá ani ministerstvo. "Výpočet sumy za ochranu prezidenta či už pri preprave autom alebo vlakom nemáme, nakoľko sa bezpečnostná situácia vždy mení, nikdy nie je rovnaká a z toho dôvodu nie je možné presne vyčísliť sumy," odkázal hovorca rezortu vnútra Peter Lazarov. 

Prezident ďalej povedal, že nemá ani právo vzdať sa ochranky. Musí s ním chodiť všade, dokonca aj na dovolenky. "Verte mi, rád by som radšej na tej pláži ležal sám aj s manželkou a deťmi," odkázal s úsmevom na tvári Andrej Kiska a na oplátku obrátil otázku lietania naspäť na ministra vnútra. Nemá vraj problém lietať menej, ak ale poletí minister Kaliňák zo svojej funkcie. "Musím len zopakovať, že ma mrzí, že takýto človek stojí na čele ministerstva vnútra."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy