Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ceny bytov začínajú opäť rásť. Kde sa ešte oplatí kupovať?
Zdielať na

Ceny bytov začínajú opäť rásť. Kde sa ešte oplatí kupovať?

BRATISLAVA / Ceny bytov začínajú opäť rásť! Zatiaľ síce len veľmi mierne, ale prišlo k oživeniu. Veľký záujem je o novostavby a preto sa začínajú pomaličky dvíhať aj ich ceny. Na druhej strane ale, v pohraničných oblastiach, napríklad v Maďarsku ceny aj naďalej klesajú.

Najlacnejšie nehnuteľnosti sú v Nitrianskom kraji

Developeri už všeobecne hovoria o veľkom záujme. Tam kde je veľký dopyt, teda rastie aj cena. "Momentálne sa nachádzame v trojizbovom byte v novostavbe v centre mesta. Jeho cena od začiatku roka mierne stúpla," hovorí realitný maklér Michal Zajíček.

Najmä mladí ľudia majú totiž o byty väčší záujem. V predpredajoch dávali developeri nižšie ceny, aby ich prilákali. To sa im aj podarilo, a tak si teraz môžu dovoliť ceny o niečo zdvihnúť.

"Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme naďalej v Nitrianskom regióne, tu sú trojnásobne lacnejšie ako v najdrahšom Bratislavskom kraji," hovorí analytička Eva Sadovská.

Niečo sa oplatí kúpiť viac, ničo menej

Ceny za meter štvorcový sú v jednotlivých regiónoch veľmi rozdielne. Ak si už ale dlhšie obzeráte nejakú novostavbu, ktorá je stále prázdna, môžete sa malý dôvod na radosť. Tu by ste nejakú tú zľavu totiž ešte mohli dostať.

To platí aj v prípade starších bytov. Tu ale bude záležať hlavne od vašej šikovnosti, či si cenu dokážete s predajcom vyjednať. "Aj tam je možné "uhrať" nejakých tých 5 percent," hovorí realitný maklér Martin Čapo.

Kým tak ceny bytov na Slovensku začínajú veľmi pomaly stúpať, za hranicami je ešte stále cítiť pokles. A tak sa rozdiely medzi nehnuteľnosti ešte viac zväčšujú. "V Maďarsku ešte napríklad vidieť pokles a to na úrovni 4,5 percenta," dopĺňa analytička.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy