Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Viac ako polovica mladých ľudí na Slovensku uvažuje o práci v zahraničí
Zdielať na

Viac ako polovica mladých ľudí na Slovensku uvažuje o práci v zahraničí

BRATISLAVA / Katastrofálnu nezamestnanosť absolventov vysokých škôl ide opäť riešiť ministerstvo školstva. Po celom slovensku už vznikajú nové centrá, kde sa majú stretávať študenti so svojimi budúcimi zamestnávateľmi. Tí si tam majú vybrať tých najlepších.

Nemajú motiváciu zostať na Slovensku

Nezamestnanosť na Slovensku je taká vysoká a situácia natoľko nepriaznivá pre mladých ľudí, že vyše polovica z nich by radšej odišla do zahraničia. Vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Slovenskej národnej strane je jasné, že dôvody sú čisto ekonomické. Pokiaľ mladí ľudia nemajú vytvorené podmienky doma, nemajú žiadnu motiváciu zostať vo svojej vlasti," zdôraznil.

Prieskumy rôznych spoločností a inštitútov sa podľa neho v jednotlivých číslach mierne odlišujú, vo všetkých prípadoch sú však výsledky alarmujúce. "Nezamestnaných na Slovensku je vyše 14 percent. Slovensko sa v rebríčkoch najvyššej miery nezamestnanosti objavuje na 4. alebo 6. mieste, teda vždy na nelichotivých popredných miestach. To, čo bolo kedysi na Slovensku pýchou, priemysel, pokrivkáva už dlhší čas. Za päť rokov totiž klesol počet zamestnancov v tejto oblasti o stotisíc, teda takmer o šestinu pracovníkov," povedal Danko.

Prieskum je alarmujúci

"Alarmujúci je aj prieskum, podľa ktorého by sa vyše polovica mladých ľudí do 24 rokov presťahovala za prácou do zahraničia. Iný prieskum spred niekoľkých mesiacov dokonca hovoril až o čísle 71 percent," dodal.

"Podľa štatistiky z mája tohto roka až vyše 55 percent Slovákov v zahraničí pracovalo. Zo siedmich štátov, ktoré boli do štatistiky zaradené, je tak Slovensko na prvom mieste. Pritom je zaujímavé, že Poľsko so 48 percentami je druhé a Rumunsko s 25 percentami tých, čo pracovali v zahraničí, posledné," zdôraznil Danko.

Podľa SNS by vláda a kompetentní mali "myslieť na to, že mladí budú čoskoro najväčšou skupinou pracujúcich vytvárajúcich hodnoty a budú dotovať sociálny systém svojimi odvodmi". Vytváranie podmienok pre zamestnávanie mladých ľudí by malo byť jednou z priorít každej vlády.

Príjmete absolventa, budete mať znížené odvody

Preto SNS navrhuje ako ozdravné opatrenia, ktoré by napomohli tomuto cieľu, návrat k rovnej dani, podporu živnostníkov a malých a stredných podnikateľov, zníženie odvodového zaťaženia, zmeny pri dohodách o pracovnej činnosti a dohodách o vykonaní práce, ktoré by umožnili väčšiu flexibilitu na trhu práce a podporili zamestnávanie. Účinným nástrojom by bol podľa SNS aj príspevok pre zamestnávateľa na zamestnanie absolventa vo forme znížených odvodov na istý čas.

"Štát by tak získal niekoľkokrát: Nevytvárali by sa rady nových nezamestnaných, mladí by okamžite získali pracovné návyky, štát by usporil na vyplácaní dávok v nezamestnanosti a ďalší benefit by bol vo forme dane z príjmu," tvrdí predseda SNS.

"Štát by mal prijať tiež opatrenia na silnejšie prepojenie školstva a praxe, ako je podpora technických smerov (strojárstvo, chemický priemysel, hutnícky priemysel), podpora stredných odborných škôl s konkrétnym zameraním a prepojenie odborných škôl s praxou. V poslednom prípade by možno pomohli aj daňové úľavy pre príslušných zamestnávateľov," konštatuje Danko.

Dnes podľa neho školy vypúšťajú množstvo absolventov, ktorí nemajú šancu nájsť si uplatnenie v praxi, pritom "mnohé odvetvia technického zamerania volajú po stredoškolsky i vysokoškolsky vzdelaných odborníkoch a na Slovensku ich nemajú odkiaľ vziať".

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy