Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V ktorom meste ľudia šetria najviac? Výsledok, čo prekvapí
Zdielať na

V ktorom meste ľudia šetria najviac? Výsledok, čo prekvapí

BRATISLAVA / Znie to možno neuveriteľne, ale aj napriek vysokej nezamestnanosti, Slováci dokážu ešte stále veľmi slušne sporiť. Ale nie všade rovnako. V ktorom meste ľudia ušetria najviac a kde práve naopak - minú takmer celú výplatu?

Najšetrnejší sú v Nitre

Až 40 percent slovenských domácností očakáva, že v najbližšom období bude vedieť odkladať viac peňazí ako doteraz. 12 percent domácností si vymení televízor a 17 percent bude rekonštruovať.

"Polovicu rekonštruujúcich Slovákov vychádza modernizácia bývania do 3 500 eur. Ďalšia štvrtina minie do 7 tisíc eur," informuje analytička Eva Sadovská. Takmer každá slovenská domácnosť má svoj rozpočet dobre pod kontrolou. V priemere vieme ušetriť až 150 eur mesačne. Šetriacimi rekordérmi sú však Nitrania.

V Trenčíne sa rozhadzuje

"Tým sa podarí ušetriť do 320 eur mesačne," tvrdí hovorkyňa Silvia Blahútová Nagyová. Trenčania zasa, naopak, minú každý mesiac takmer všetko, alebo odložia nanajvýš 20 eur. V porovnaní s našimi českými susedmi sme však na tom v šetrení dobre. Aj keď zarábame o čosi menej, železnú rezervu máme väčšiu.

Ekonómovia hovoria, že tento rok by sporiace prasiatka mohli byť o niečo plnšie. Ceny tento rok nerastú tak rýchlo, ako vlani. "V doprave sme zaznamenali defláciu, takže pokles cien, aj ropa je lacnejšia," dodáva analytik Michal Kozub.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy