Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Práca sa (nielen) Rómom neoplatí, výhodnejšie sú sociálne dávky
Zdielať na

Práca sa (nielen) Rómom neoplatí, výhodnejšie sú sociálne dávky

PREŠOV / Čo myslíte, oplatí sa pracovať? Niektorí ľudia na to majú prekvapujúco jednoduchú odpoveď - neoplatí. Istý muž, ktorý je hlavou viacdetnej rodiny, nedávno odmietol prácu, pretože by prišiel o výhody, ktoré má jeho rodina. A to sú oficiálne v hmotnej núdzi. Lenže kto nepracuje, nebude mať dôchodok. A predstavte si, ani toto ľudí vôbec netrápi.

Za 500 eur sa neoplatí pracovať

Na východe Slovenska láme nezamestnanosť rekordy. Sú tu okresy, kde sú často sotva dve ponuky na celý región. I tak sa stáva, že majú zamestnávatelia problém nájsť niekoho šikovného a zároveň ochotného pracovať.

Pán Milan má autodielňu pri Vranove nad Topľou. Zaučil sa uňho zručný majster, šikovný róm so školopovinnými deťmi. Ponúkol mu preto stabilnú prácu i plat. V čistom 500 eur. Odmietol, vraj sa mu to neoplatí. "Za 500 eur sa mu vraj do práce neoplatí chodiť," hovorí majiteľ autoopravovne Milan Geci.

Pracujúci má dôchodok, nepracujúcu nie

Ministerstvo práce zas odmieta tvrdenia, že by sa neoplatilo pracovať. Modelový príklad. Rodina s dvomi deťmi. Rodičia bez práce, tretie dieťa na ceste. Vďaka sociálnemu systému dostanú mesačne takmer 426 eur. Tá istá rodina akurát, že otec hlava rodiny sa zamestná za minimálnu mzdu. Ich mesačný príjem je o 142 eur vyšší.

"Je to aj o tom, že pracujúci otec bude mať niekedy dôchodok, ten nepracujúci nemá dôchodkové krytie," povedal hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Jurči.

Platy sú skutočne na zaplakanie

Každý prípad je však špecifický a posudzuje sa samostatne. Stále závisí od počtu detí, ich veku a toho, či pracujú obaja rodičia a koľko zarobia. Ak sa totiž stane, že rodina už nebude v hmotnej núdzi, príde i o ďalšie výhody. A tak i pár eur navyše nemusí stačiť.

Ťažko povedať či za to môže, ako zvyknú hovoriť politici, štedrý sociálny systém, alebo za to môže fakt, že niektoré slovenské platy sú skutočne na zaplakanie.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy