Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kažimír nevie, či bude na vyššie platy sestier
Zdielať na

Kažimír nevie, či bude na vyššie platy sestier

BRATISLAVA / Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zatiaľ nevie povedať, či bude v budúcom roku na vyššie platy pre zdravotné sestry, pretože rozpočet na budúci rok zatiaľ pripravuje. Uviedol to v dnešnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O päť minút dvanásť.

Sestry plánujú protest

Kažimír tak reagoval na plánovaný protest zdravotných sestier pred úradom vlády, ktorý je podľa šéfa rezortu financií reakciou na rozhodnutie Ústavného súdu. Ústavný súd rozhodol o protiústavnosti zákona, ktorý mal sestrám garantovať nárast miezd.

Ako pripomenul Kažimír, zákon o platových pomeroch zdravotných sestier presadila ešte minulá vláda. Podľa neho rezort zdravotníctva teraz musí dať do súladu s ústavou text zákona. Ministerstvo financií podľa jeho šéfa tiež čaká vyjednávanie o platoch, o pripravovanej valorizácii vo verejnej správe.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS a poslanca NR SR Ivana Štefanca však minister Kažimír sľubuje nádej, ale nepovedal, ako chce situáciu riešiť. "Ak sú peniaze na SPP, tak sú oprávnené aj nároky zdravotných sestier, učiteľov a živnostníkov," uviedol Štefanec

Odpustenie odvodov pre dlhodobo nezamestnaných

V diskusii politici hovorili aj o odpustení odvodov pre dlhodobo nezamestnaných. Ako uviedol Kažimír, nízkopríjmové osoby nebudú jeden rok platiť dočasne odvody.

Vláda tak chce podľa šéfa rezortu financií zvýšiť apetít zamestnávateľov, aby siahli práve po dlhodobo nezamestnaných. Podľa Kažimíra je to taká pomocná ruka.

Štefanec si však myslí, že dlhodobo nezamestnaných by mohli do pracovného pomeru dostať napríklad zavedením odpočítateľnej položky v odvodoch. Tá by zamestnávateľov i zamestnancov nezaťažila ani administratívne.

Kažimír s tým síce súhlasí, ale z hľadiska rozpočtu "si nemôžu vyskakovať". "Ak sa vysporiadame s dlhmi, potom o tom môžeme hovoriť, dodal Kažimír.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Sestra_zdravotná_sklamanie

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy