Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mužovi neposlali záchranku. Teplota neohrozuje život!
Zdielať na

Mužovi neposlali záchranku. Teplota neohrozuje život!

ČADCA / Margita Jesenská z Čadce mala začiatkom februára obrovský strach o svojho manžela. S vysokými horúčkami si už nevedela dať rady, zavolala teda na tiesňovú linku 112. Tam ju vraj mali odbiť a sanitku jej neposlali. K jej manželovi ale nakoniec záchranári predsa len prišli.

Horúčka nie je život ohrozujúca

Ľudovít je od operácie srdcovej chlopne, ktorú podstúpil pred tromi rokmi, na invalidnom dôchodku. Začiatkom februára ochorel a s teplotami nad 40 stupňov Celzia si už nedokázala poradiť ani jeho manželka. Tá pracuje ako zdravotná sestra.

Margita okamžite volala na 112-ku, no prístup dispečerky ju poriadne prekvapil. "Že horúčka nie je život ohrozujúci stav, že či si neviem rady s nejakou teplotou," opisuje svoju skúsenosť s tiesňovou linkou Margita Jesenská. 

"Som ju až prosil nech mi dá telefón, že si tých záchranárov zavolám sám," hovorí Ľudovít Jesenský. Aj keď jej vraj odporúčali aby manželovi dala studené zábaly alebo sprchu, snažila sa im vysvetliť, že kvôli operácii srdca  toto urobiť nemôže.

K pánovi Ľudovítovi nakoniec záchranári prišli, no z ich prístupu zostal prekvapený. Záchranárka vraj Ľudovíta dostatočne nevyšetrila, nebrala vraj do úvahy ani jeho vážne kardiologické problémy. Aj ona mala Margite odporúčať studené zábaly. "Ja som sa sám ani nevedeli napiť, nieto ešte niekam ísť," hovorí Ľudovít. "Odišli s tým, že mám kúpiť paraleny a sirup od kašľa," dodáva pani Margita.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou všetko prešetrí

Prístupom záchranárky sa už zaoberá aj vedenie kysuckej nemocnice, vypočuť chcú obidve strany. "Veľmi som sklamaná...," uviedla námestníčka nemocnice v Čadci. Kontrola zrejme čaká v najbližších dňoch aj operátorov na krajskom operačnom stredisku v Žiline. "Manželia Jesenskí podali podnet na prešetrenie aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy