Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rastie nezamestnanosť a... Slováci sa stále viac zadlžujú!
Zdielať na

Rastie nezamestnanosť a... Slováci sa stále viac zadlžujú!

BRATISLAVA / Slováci sú šetrní. Nie je výnimkou, že starší ľudia majú nasporené peniažky ešte aj na pohreb. Aj vďaka tomu patríme k najmenej zadlženému národu v Eurozóne. Na múdre rady starých materí však zabúdame. No a lákadlá všetkým ponúka aj banka bánk, Európska centrálna banka.

Zadlžovaniu pomáhajú najnižšie úroky

"Slovenský spotrebiteľský trh rastie najdynamickejšie spomedzi všetkých krajín eurozóny," tvrdí analytik VÚB BANKY Andrej Arady. Kým inde sú spotrebné úvery v mínuse, u nás v tradičnej krajine mám pôstkových, vyleteli ako Lajka na obežnú dráhu. 

"Slovenský trh spotrebiteľských úverov je pomerne malý, a tak dobieha nejaký ten priemer eurozóny," dodáva Arady. Čo nie je tak nepochopiteľné. Človek chce bývať so svojou rodinou sám teraz, nie o 20 rokov a podobne. Trendu zadlžovať sa pomáhajú zatiaľ najnižšie úroky a informácie, že naša ekonomika napreduje lepšie ako inde.

Banka bude znižovať úrokové sadzby

Táto filozofia je vcelku vtipná, lebo máme zároveň vysokú nezamestnanosť, ktorá by mala pred úvermi skôr varovať. Vysoká nezamestnanosť a ekonomické problémy netrápia len Slovensko, ale aj celú eurozónu. Európska centrálna banka preto opäť potvrdila, že bude znižovať úrokové sadzby.

"Kľúčové úrokové sadzby ECB zostanú na súčasných alebo nižších úrovniach aj v ďalšom období," hovorí šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Napriek najnižším úrokom v histórii, tie pre bežných ľudí nie sú zďaleka také chrumkavé ako od ECB komerčným bankám, teda 0,5 percenta. Banky majú svoje dôvody prečo.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ilustračná foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy