Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hypotéky pre živnostníkov? Beh na dlhé trate
Zdielať na

Hypotéky pre živnostníkov? Beh na dlhé trate

BRATISLAVA / Hypotéky sú dnes dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Aspoň sa tak hovorí v reklamách. Napriek tomu, veľmi záleží na tom, kto o ne žiada.

Živnostníci to majú ťažšie

Ak sa totiž rozhodne pre vlastné bývanie napríklad taký živnostník alebo zamestnanec zamestnaný vo vlastnej s.r.o., ktorých je stále viac a viac, nemá to vôbec ľahké.

Nedobrovoľných živnostníkov a s.r.o.-čiek s jedným zamestnancom máme na Slovensku stále viac. Ak takýto ľudia potrebujú úver na bývanie, majú presne dve možnosti. Pripravovať sa naň aspoň jeden rok alebo si na cestu do banky zabaliť pevné nervy a trpezlivosť.

Poďme najskôr k tej prvej možnosti, teda k príprave. Tá spočíva v tom, aby si živnostník urobil daňové priznanie s čo najväčším ziskom. Banka totiž pozerá najmä na to. Niekedy sa dokonca oplatí nepriznať všetky reálne náklady - hoci na prvý pohľad stratíte na daniach a odvodoch - peniaze získate späť na nižších úrokoch.

Živnosť nesmie byť prerušená

A dôležitá je ešte jedna vec. "Mal by si dať pozor, aby neprerušil živnosť. Kontinuálna musí byť minimálne 6 mesiacov," hovorí hovorkyňa ČSOB banky, Zuzana Eliášová.

Živnostníci sa v bankách musia pripraviť na množstvo papierovačiek. Potrebujú totiž dokázať, že sú dostatočne bonitní klienti. "Musí dokázať, že nemá podlžnosti voči inej fyzickej osobe alebo voči daňovému úradu," dodáva Eliášová.

Často sa stáva, že malí podnikatelia zabúdajú na pravidelné platby. A keďže pred bankou nič neutajíte, je to okolnosť, ktorá zvyšuje ich rizikovosť. Môže teoreticky zhoršiť aj percento úroku. "Živnostníkom môžeme poradiť, aby dodržiavali platné zákony a riadne a načas platili dane a odvody," uviedla Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Je potrebný zisk? Banky sa v tom rôznia

Ak ste si založili vlastnú s.r.o. a ste zároveň jej jediným zamestnancom, bude od vás banka potrebovať nielen vaše zamestnanecké papiere, ale aj výkazy o činnosti firmy. Podmienky sa líšia od banky k banke. "Nie je nevyhnutné, aby táto s.ro. vykazovala zisk," dodáva Cesnaková. "Áno, musí mať kladné hospodárenie, čiže áno musí byť v zisku," dodáva Eliášová.

No a na záver ešte jedna rada. S bankou vždy veďte aktívny dialóg a o podmienkach úveru vyjednávajte.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články