Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kríza oslavuje piate narodeniny. Ako to všetko začalo?
Zdielať na

Kríza oslavuje piate narodeniny. Ako to všetko začalo?

NEW YORK, BRATISLAVA / Čo zaželať kríze? Nesmejte sa. Svetová ekonomická a hospodárska kríza v sobotu "oslávila" už svoje piate narodeniny. A tak, ako deti, aj ona rastie ako z vody. Nezamestnanosť už piaty rok prekonáva historické maximá.

Krach banky

Svet si pripomína piate výročie pádu americkej investičnej banky Lehman Brothers. Jej krach je považovaný za vrchol finančnej krízy, ktorá spôsobila najväčšiu hospodársku krízu v povojnovom období.

Lehman Brothers 15. septembra 2008 vyhlásila krach. Americká vláda sa rozhodla, že banke nepomôže a ponechá ju vlastnému osudu. Počas víkendu sa vysokí predstavitelia finančného sveta ešte snažili nájsť riešenie pre Lehman Brothers. V New Yorku sa stretli predstavitelia Fedu, Bank of America a Barclays. Plán, podľa ktorého mala Lehman Brothers kúpiť britská banka Barclays, zablokoval britský regulátor.

Panika

Po ohlásení krachu zachvátila globálne finančné trhy panika, burzy začali prudko padať. Na pokraj bankrotu sa dostali ďalšie veľké finančné inštitúty, ktoré museli zachraňovať vlády po celom svete. Finančná a úverová kríza mali veľký negatívny vplyv na všetky odvetvia hospodárstva, čo spôsobilo prepad rastov ekonomík po celom svete, ktoré sa vlády neskôr snažili stimulovať rôznymi opatreniami.     

Jedným z dôsledkov finančnej krízy je sprísnenie regulácie bankového sektora, ktorého súčasťou je napríklad striktné oddelenie investičného a komerčného bankovníctva. Správca skrachovanej Lehman Brothers, ktorý má na starosti likvidáciu banky, a jeden zo šéfov spoločnosti Alvarez & Marsal Bryan Marsal považuje toto oddelenie za správny krok.

Rýchle peniaze

"Obchod s cennými papiermi je orientovaný na rýchle peniaze a vysoké bonusy, čo nie je v súlade s konzervatívnym bankovníctvom. To sú úplne odlišné kultúry," povedal Marsal v rozhovore pre nemecký denník Die Welt. Ak sú obe oblasti spojené v jednej firme, investičné bankovníctvo bude vždy dominovať vďaka vysokým bonusom.     

Ďalším dôsledkom finančnej krízy je, že banky, ktoré prežili, sa stali ešte väčšími, pretože zhltli konkurentov, ktorí sa ocitli v problémoch. Medzičasom prinajmenšom banky v USA opäť zaznamenávajú vysoké zisky a takmer kompletne splatili vláde finančnú pomoc. V Európe je však situácia trochu odlišná. Marsal považuje európske banky ešte stále za ohrozené. "V Európe ešte určite príde k mnohým reštrukturalizáciám bánk," povedal pre nemecký týždenník Focus.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA/AP/Richard Drew

Súvisiace články

Najčítanejšie správy