Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrozí nová vlna krízy a v pasci budú študenti
Zdielať na

Hrozí nová vlna krízy a v pasci budú študenti

BRATISLAVA / Nie a nie sa dostať z jednej a údajne nám hrozí už druhá. Reč je o kríze. Tentoraz sú v pasci študenti a ich rodičia pre študentské pôžičky. Mladí si po ukončení školy často nevedia nájsť prácu a nemajú potom z čoho splácať.

Dlh vo výške 990 miliárd dolárov

"Nezamestnanosť mladých prekročila v Taliansku, Portugalsku a na Slovensku 40 percent. V Španielsku 55 a v Grécku dokonca 60 percent," tvrdí generálny sekretár OECD Angel Gurría. Ďalšia finančná kríza údajne hrozí v Spojených štátoch, odkiaľ táto pliaga prišla aj k nám, pre študentské pôžičky.

"Práve táto dlhová bomba by mohla ako ďalšia zasiahnuť našu ekonomiku," hovorí William Brewer, prezident americkej NACBA. V Amerike si požičiavajú dvaja z troch študentov. Spolu dlžia 990 miliard dolárov a 17 percent z nich už nevládze splácať. 

Nie vždy platí pôžička = splnenie sna

Je to viac ako Američania dlžia pri autách a kreditných kartách. Problém je najmä pri súkromných a nie vládnych pôžičkách na štúdium. "Tí, čo si berú súkromné pôžičky majú na konci štúdia dlh približne 50 tisíc dolárov, čo je obrovský rozdiel," informuje ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Pôžička na štúdium predstavuje americký sen - mať školu a dobrý job. Kríza však urobila svoje. Takýchto mladých je veľa a často si požičali na školu, po ktorej sa nevedia uplatniť. Pesimisti teda hovoria, že táto študentská bublina onedlho spľasne a že do Európy sa môže prepašovať v podobe neistoty a hospodárskeho poklesu.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy