Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Európe je nezamestnaných 19,3 milióna ľudí! Zmení sa to?
Zdielať na

V Európe je nezamestnaných 19,3 milióna ľudí! Zmení sa to?

LONDÝN / Počet nezamestnaných v Španielsku, Portugalsku a Grécku sa bude naďalej zvyšovať, no recesia by sa mohla v dohľadnom čase skončiť. Uviedla to skupina 40 ekonómov v najnovšom prieskume agentúry Reuters o vývoji periférnych ekonomík.

V Európe sú bez práce milióny ľudí

Ekonómovia v prieskume uskutočnenom počas minulého týždňa uviedli, že miera nezamestnanosti v Španielsku a Grécku sa udrží nad 27 % možno ešte v roku 2015. Nezamestnanosť v celej eurozóne dosiahla v máji rekordných 12,2 %, keď bez práce bolo v 5. mesiaci 19,3 milióna ľudí.

To je rovnaké množstvo ako počet obyvateľov Rakúska a Belgicka dokopy. "Úsporné opatrenia jednoducho nefungujú a nezamestnanosť, najmä v prípade mladých ľudí, ostáva vážnym problémom pre celú eurozónu," povedal Alan McQuaid, ekonóm zo spoločnosti Merrion Stockbrokers v Dubline. Ako dodal, ak sa neprijmú prorastové opatrenia, miera nezamestnanosti v periférnych krajinách zostane na vysokej úrovni ešte nejaký čas.

Rok 2014 by mal priniesť zlepšenie

Separátny prieskum predpokladá, že Portugalsko a Španielsko by mohli v budúcom roku zaznamenať mierny rast a Grécko by mohlo v roku 2014 ukončiť 6-ročné obdobie recesie, aj keď priamy rast ekonomiky je ešte ďaleko. V tomto roku sa očakáva pokles jeho ekonomiky o 4,5 %.

Iným prípadom je Írsko, ktoré tiež muselo požiadať o pomoc, no v minulých dvoch rokoch sa mu podarilo zaznamenať mierny rast. Začiatkom tohto roka írska ekonomika síce opäť skĺzla do recesie, ale ekonómovia očakávajú, že v roku 2014 by mohla zaznamenať rast o 1,9 % a nezamestnanosť postupný pokles.

Slovensko a nezamestnanosť. Firmy a vláda hľadajú cestu

To, že má Slovensko jednu z najvyšších nezamestnaností v únii vie už asi každý, ale ako z toho von, to nevie nikto. Keď nám už kladie prekážky pod nohy veľká celosvetová kríza, tak prečo by sme si nejaké nevymysleli aj my tu na našom malom slovenskom ihrisku. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy