Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Našiel sa recept na nezamestnanosť mladých. Tu je...
Zdielať na

Našiel sa recept na nezamestnanosť mladých. Tu je...

BERLÍN / Katastrofálnu nezamestnanosť mladých riešil Robert Fico priamo u Angely Merkelovej v Berlíne. Tá si pozvala lídrov krajín únie, aby sa dohodli, ako sa s nezamestnanosťou popasovať. No a dohodli sa napríklad na tom, že naprieč celou Európou by mali vzniknúť spoločné úrady práce. A to už od budúceho roka.

Nepôjde to však zo dňa na deň

Nemecká kancelárka Angela Mereklová vraj pozná liek, ako vyriešiť nezamestnanosť mladých naprieč celou Európou. Preto si sem do Berlína pozvala európske špičky, aby im vysvetlila ako sa s tým popasovať. "Problém nevyriešime zo dňa na deň. Vytvoríme však legislatívu na to, aby sme napríklad mohli vytvoriť spoločné úrady práce," vyhlásila Merkelová.

Tento systém by mal začať fungovať na budúci rok. Slovensko má totiž zo 6 miliardového balíčka určeného pre zamestnávanie mladých dostať 80 až 100 miliónov eur, z ktorých ho chce zaplatiť. No a takýchto ľudí je na Slovensku viac ako 75 tisíc. "Úrad práce napríklad v Rimavskej Sobote, bude schopný lepšie poskytovať informácie o voľných pracovných miestach napríklad niekde vo Francúzsku," povedal Branislav Ondruš, štátny tajomník Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny.

Veľkým problémom je nedostatok praxe

"Najväčší problém zamestnať sa hneď po škole majú ľudia, ktorí majú ukončenú len strednú školu," upresnila Marcela Glevická z portálu Profesia.sk. Napríklad v takom Nemecku to riešia tak, že už počas strednej školy sa musia študenti zúčastňovať na kurzoch, ktoré ich učia ako si nájsť prácu. "Hovoria nám o tom, kde sú voľné miesta, aby sme si išli počas prázdnin vyskúšať robotu, o ktorú máme záujem," hovorí o pomeroch v Nemecku miestny študent. "Ja chodím do firmy, kde mi dávajú robiť administratívu, aby som videl ako to chodí," dodal ďalší zo študentov.

Ľudom na úrade práce, štát zabezpečí prax

Európski lídri sa ale definitívne dohodli na tom, že každý mladý, ktorý bude 4 mesiace po ukončení školy stále evidovaný na úrade práce, dostane potrebnú prax, ktorú mu vybaví štát. No a zamestnávatelia zas dostanú na takéhoto absolventa odvodové úľavy. "Obdobie, ktoré podporuje štát mladého človeka u zamestnávateľa, musí potom v takej istej dĺžke zagarantovať aj zamestnávateľ," dodal Róbert Fico, predseda vlády SR.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy