Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nezamestnanosť bez Rómov? Len 8 %, šokuje Fico
Zdielať na

Nezamestnanosť bez Rómov? Len 8 %, šokuje Fico

BRATISLAVA / Aj napriek nečasu a vážnej povodňovej situácii prišiel vo štvrtok český premiér Petr Nečas na Slovensko. S našim premiérom Ficom debatoval na tému rozdelenie Československa. Vraj pricestoval iba preto, lebo to bolo dávno dohodnuté. Došlo aj na Rómov a nezamestnanosť.

Češi nechcú peniaze

Záplavy sú podľa Nečasa momentálne spoločným nešťastím oboch krajín. Jeho návšteva na Slovensku trvala iba veľmi krátko. "Chcel by som vyjadriť ľútosť nad situáciou v Českej republike, kde záplavy žiaľ priniesli aj obete a vážim si, že aj napriek tomu premiér prišiel. Držme si všetci palce," povedal premiér Fico.

Premiér Nečas zdôraznil, že Česká republika sa pri odstraňovaní následkov povodňových škôd chce spoliehať iba sama na seba. Zaplaveným firmám chce pomôcť napríklad aj odkladom daňových povinností. Eurofondy z princípu odmieta.  

"Eurofondy sú návyková droga. Príkladom môže byť mladá chudobná rodina, ktorú dotuje bohatý strýko. Žije si nad pomery. To však nejde donekonečna. Aby sa nakoniec z lieku nestala návyková látka," opisuje Nečas.

Rómovia? Zdvíhajú nezamestnanosť

Okrem povodní bolo hlavnou témou premiérov rozdelenie Československa či spoločná futbalová liga. Obaja premiéri sa zhodli v tom, že rozdelenie krajín bol správny krok. Sú totiž medzi nami isté rozdiely. Kým my chceme bankovú úniu, Česko euro stále odmieta. Rozdielnu máme aj nezamestnanosť.

"Máme polovičnú nezamestnanosť v porovnaní so Slovenskom," informuje Nečas. "Číslo nám deformuje obrovské číslo Rómov. Keby ich nebolo, máme 8 - 9 percent. Nie 14," dodáva Fico.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy