Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico chce byť prezidentom, píšu Hospodárske noviny
Zdielať na

Fico chce byť prezidentom, píšu Hospodárske noviny

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico potvrdil to, o čom sa špekulovalo. Chce kandidovať na prezidenta krajiny. Informujú o tom Hospodárske noviny. A to s odvolaním sa na zdroje z vnútra vládnej strany. S prieskumov verejnej mienky vyplýva, že má vážne šance na úspech. Podľa najnovších informácií strana túto správu poprela.

Musí mať istotu výhry

Do boja Fico pôjde len v prípade, že sa mu nepostaví do cesty nebezpečný súper. "Nechce kandidovať, ak nebude mať istotu výhry,“ povedal pre Hospodárske noviny člen predsedníctva Smeru-SD pod podmienkou, že nebude menovaný.

Dôvod, prečo by Fico chcel zameniť svoj terajší post za ten prezidentský, je vraj čisto pragmatický. "Fico je už unavený z hádok na všetkých frontoch,“ hovorí zdroj. Robert Fico je dlhodobo favoritom prieskumov obľúbenosti aj simulovaných prezidentských volieb a postup do druhého kola má prakticky istý.

Vie, kto prevezme stranu

V prieskumoch ho však dokázala poraziť Radičová. Ambície druhý raz sa pobiť o funkciu prezidenta ale opakovane odmieta. Jej partner a bývalý poradca Marián Balázs, ktorý založil Občiansku platformu, vraví, že ju neprehovára. "Rešpektujeme rozhodnutie Ivety Radičovej,“ uviedol.

Úvahy o náhradníkoch Fico nepriamo podporil cez víkend v Slovenskom rozhlase. Vyhlásil, že si vie predstaviť hneď niekoľko ľudí, ktorí by vedeli stranu prevziať. "Ja si uvedomujem, že horizont politickej práce má nejaké hranice. Ja si myslím, že už dávno som tieto hranice z hľadiska rokov prekonal.“

O necelý rok

Voľby budú už o necelý rok. Ak by sa prezidentské voľby konali teraz, prezidentom Slovenskej republiky by sa stal Robert Fico so ziskom 41,9 percenta hlasov.

Prieskum verejnej mienky uskutočnila v dňoch 8. až 15. mája agentúra MVK na vzorke 1 085 respondentov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. VIAC TU.

Smer už informácie o údajnom rozhodnutí Roberta Fica kandidovať na prezidenta oficiálne dementoval. Táto téma je vraj v strane  na programe až na jeseň.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy