Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zablokovanie 29,5 millióna eur. Môže za to Fico, tvrdí Sulík
Zdielať na

Zablokovanie 29,5 millióna eur. Môže za to Fico, tvrdí Sulík

BRATISLAVA / Skutočnosť, že nám exekútor v Luxembursku zmrazí takmer 30 miliónov EUR, údajne Ministerstvo financií čakalo. Sú to peniaze, o ktoré možno prídeme pre snahu vlády zakázať poisťovniam zisk. Majiteľom Unionu sa to nepáčilo a spor riešia súdne. A kým najväčší kritik Richard Sulík hovorí o veľkej hanbe, ministerstvo financií má vraj všetko dobre premyslené.

Slovensku zablokovali 29,5 milióna eur 

Luxemburský súd vo štvrtok nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu holandská spoločnosť Achmea, vlastník zdravotnej poisťovne Union. Informoval o tom hovorca Achmea Bert Rensen.

Ako pokračoval, peniaze, ktoré sú aktuálne na viacerých bankových účtoch v Luxembursku, majú byť uložené na špeciálnom bankovom účte tak, aby boli mimo dosahu Slovenskej republiky. "Po úspešnom ukončení príslušných právnych krokov v Luxembursku budú finančné prostriedky vyplatené spoločnosti Achmea," uviedol Rensen.

Exekúcia na slovenské aktíva nasleduje po tom, čo v decembri minulého roka medzinárodný arbitrážny súd rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody za zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007 vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť tri mil. eur za trovy konania.

Slovensko žiada o zrušenie rozhodnutia

Ministerstvo financií ešte pred časom informovalo, že v súčasnosti sa nemecké súdy zaoberajú žiadosťou Slovenskej republiky o zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu. Rozhodnutie súdu má brať do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči Slovenskej republike. "Spoločnosť Achmea bola oprávnená začať s vykonaním exekúcie na slovenské aktíva potom, čo získala predchádzajúci súhlas luxemburského súdu s tým, aby sa rozhodcovský nález zo 7. decembra 2012, vydaný v prospech spoločnosti Achmea, vykonal v Luxembursku," skonštatoval hovorca holandskej spoločnosti.

Luxemburský súd jej mal udeliť súhlas na vykonanie rozhodcovského nálezu na základe Dohovoru o uznaní a výkone cudzích rozhodcovských nálezov z roku 1958. "Spor s vlastníkmi poisťovne Union naďalej trvá. Prostriedky, ktoré sú uložené v Luxemburgu sú a budú majetkom Slovenskej republiky až do riadneho ukončenia celého sporu," uviedol hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. 

Zvýšenie dane problém nevyrieši

Zvýšenie dane pre nadpriemerne zarábajúcich na 25 % by tak do štátnej kasy nič neprinieslo. "Celú sumu, ktorú získame zvýšením dane pre vyššie príjmových zaplatíme za toto nesprávne rozhodnutie," tvrdí Richard Ďurana z Iness.

Sulík: Môže za to Fico

Vláda si za svojim rozhodnutím o zisku poisťovní stále stojí. Jej najväčší kritik Richard Sulík hovorí o jedinom mene, kvôli ktorému príde Slovensku o milióny. "Za toto, za túto katastrofu finančnú je zodpovedný jeden jediný človek a to je Robert Fico s jeho pomýlenou socialistickou ideológiou," hovorí Sulík.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy